У Берестечку зустрілися делегації з трьох районів Волині

05 Грудня 2018, 18:15
У Берестечку зустрілися делегації з трьох районів Волині 4063
У Берестечку зустрілися делегації з трьох районів Волині

У Берестечку з нагоди Дня місцевого самоврядування зустрілися делегації з Володимир-Волинського, Турійського, Горохівського районів.

Зустріч відбулася 4 грудня. На захід приїхали перші особи трьох районів: Роман Гук, Ольга Черен і Тарас Щерблюк.

Також були присутні сільські, селищні і міські голови, голови об’єднаних територіальних громад, старости, депутати, помічник народного депутата України Сергія Мартиняка Олександр Пиза, голова Горохівської райдержадміністрації Юлія Гринчук і радник голови райдержадміністрації Андрій Розтока.

Зустрічала гостей на майдані біля Свято-Троїцького собору Берестечківський міський голова Валентина Залевська, керівники підприємств, установ і організацій древнього містечка над Стиром.

Розпочалася ця багатолюдна подія з екскурсії в Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», що в селі Пляшева Радивилівського району сусідньої з Волинню Рівненської області. Його щорічно відвідують десятки тисяч екскурсантів із України та з-за кордону.

Учасники зустрічі віддали шану загиблим героям, ознайомилися з експонатами музею, схилили голови перед останками жертв однієї з найзапекліших битв періоду Визвольної війни українського народу XVII століття від польсько-шляхетського поневолення.

Більше 367 років тому змовкли під Берестечком гармати. Але земля і досі зберігає сліди давно минулих подій. Велика кількість реліквій зібрана у виставкових залах музею. Саме завдяки титанічній праці видатного вченого – відомого українського археолога Ігоря Свєшнікова, нині можна уявити перебіг тих далеких історичних баталій.

Дехто з Володимир-Волинського і Турійського районів уперше побував у НІМЗ «Поле Берестецької битви». Вони були глибоко вражені мужністю війська Богдана Хмельницького, особливо безприкладною хоробрістю і патріотизмом останнього з 300 козаків, який до останнього подиху бився з ворогом, гордо відмовившись від обіцяного польським королем помилування.

Достойні спадкоємці козацької сили духу й безмежної любові до рідної України-неньки – герої Майдану та неоголошеної російсько-української війни на Донбасі, наші моряки, захоплені в полон у нападі на них ворожих кораблів у Керченській протоці. Вже потім, на урочистому засіданні в Берестечківському будинку культури, пам’ять загиблих новітніх лицарів бойової української звитяги було вшановано хвилиною мовчання. Народний аматорський гурт «Берест» (керівник Корінецький) приурочив героям пісню «Над землею туман», неповторне виконання якої глибоко зворушило серця.

У пролозі, зробленому до дійства ведучими – працівниками Горохівського РНД «Просвіта» Валентиною Гриб і Наталією Фіялкою, було сказано багато хороших слів про важливе значення місцевого самоврядування в нашому суспільстві, про самовідданість людей, які вважають найголовнішою справою свого життя – цю нелегку й відповідальну службу.

На правах господині й лідера місцевої територіальної громади гостей сердечно привітала з професійним святом Берестечківський міський голова Валентина Залевська. Були щирі взаємні віншування голів районних рад Тараса Щерблюка, Ольги Черен і Романа Гука.

Володимир-Волинський, а також Турійський райони вже мають досвід в утворенні об’єднаних територіальних громад. Гості поділилися ним у своїх виступах, вручили пам’ятні подарунки Тарасу Щерблюку та Валентині Залевській, передали також сувеніри голові Горохівської райдержадміністрації Юлії Гринчук, яка у зв’язку з оперативною нарадою не змогла бути на зібранні в Берестечку.

Учасників зустрічі в містечку незламної козацької звитяги вітав від імені народного депутата України Сергія Мартиняка та від себе особисто його помічник Олександр Пиза. Він вручив активістам місцевого самоврядування всіх трьох районів Подяки та іменні подарунки Сергія Мартиняка. Одержала таку ж відзнаку народного депутата України й Валентина Залевська.

Із великим святковим концертом, головним режисером якого була начальник відділу культури Горохівської РДА Діна Колесник, виступили майстри сценічно-мистецької творчості Горохівського і Турійського районів.
















1











На знімках: під час екскурсії в НІМЗ «Поле Берестецької битви» і дійства в Берестечку.

Олег ДІДИК

Фото автора

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром