У Горохівській ЦРЛ урочисто відкрили оновлене терапевтичне відділення

19 Січня 2019, 07:00
Працівниці лікарні на відкритті 8983
Працівниці лікарні на відкритті

У Горохівській центральній районній лікарні відкрили терапевтичне відділення після капітального ремонту.

Відкриття відбулося 18 січня.

На захід завітали голова облдержадміністрації Олександр Савченко, голова районної ради Тарас Щерблюк, голова райдержадміністрації Юлія Гринчук, заступник голови райдержадміністрації Андрій Розтока, Горохівський міський голова Віктор Годик, головний лікар Валерій Коба, депутати районної ради. Освятив приміщення настоятель Свято-Вознесенського храму отець Андрій Сидор.

Терапевтичне відділення у Горохівській центральній районній лікарні існує більше двох десятків років. Протягом цього часу ремонтували його лише частково. Довели до ідеального стану цю частину лікарні за рахунок бюджету районної ради, яка виділила більше мільйона гривень. У відкритих торгах, які проводили через систему Prozorro, переміг підприємець Олег Карпов.

Зробили у відділенні капітальний ремонт – повністю поміняли підлогу, двері. У палатах – євроремонт. Також поклали плитку, облаштували душову кабіну, замінили сантехніку та систему електропостачання.

«Ремонт розпочали в минулому році, в кінці серпня, а вже 18 грудня було майже все готово.  Результатом задоволені. До підрядника Олега Карпова не було претензій під час роботи, все зробили гарно. Повністю поміняли підлогу, двері, бо все було в поганому стані до того. У палатах зробили євроремонт. Опалення не вдалося поки зробити, але оновили сантехніку, поставили душову кабіну», – розповів нам завідувач відділенням Богдан Ємчик.

1
Богдан Ємчик
Богдан Ємчик

Працівники терапевтичного відділення також радіють, що нарешті можуть працювати у пристойних умовах.

«Дуже довго чекали цього ремонту. Зараз із задоволенням хочеться іти на роботу. Умови для медперсоналу тепер такі, які мали б бути», – поділилася враженнями Лія Бойко, яка працює на посаді старшої медсестри терапевтичного відділення 27 років.

1
Лія Бойко
Лія Бойко

Олександр Савченко у свою чергу привітав присутніх із відкриттям відділення і пообіцяв підтримку у розвитку медицини району.

«Завдяки медичній реформі місцева влада отримує можливість самостійно розвивати систему надання медичних послуг на своїй території. Основним завданням медпрацівників та районної влади на 2019 рік залишається підвищення якості медичних послуг, покращення матеріально-технічної бази та реалізація реформи медичної галузі. Я радий, що у вас все іде по плану. Що нарешті з 1974 року щось зроблено вашими руками», – зазначив на відкритті голова облдержадміністрації Олександр Савченко.

Олександр Савченко
Олександр Савченко

Приміщення терапевтичного відділення було останнім, яке потребувало капітального ремонту. Тож на черзі буде ремонт фасаду медичного закладу, аби він не тільки всередині, а й зовні був привабливим для працівників і пацієнтів.

«Надзвичайно приємно, що практично всі депутати районної ради підтримали рішення виділити кошти, аби відновити цю частину приміщення, яка була в найгіршому стані. Нам дали дозвіл на розроблення проектно-кошторисної документації на фасад лікарні, тож маленькими кроками ми йдемо вперед», – проінформував на відкритті голова районної ради Тарас Щерблюк.

На відкритті
На відкритті

Він розповів, що на Горохівщині зараз приділяють багато уваги комунальним закладам.

«Основне завдання районної ради – зберегти і дещо відновити чи добудувати. Ініціатива відновлювати терапевтичне відділення була в першу чергу від мене. Бо не раз я туди заходив і там була катастрофа: стіни пофарбовані фарбою, яка вже повідлущувалася, маніпуляційна і санвузли – обдерті, плитка – стара, паркет – зачовганий. Через це відділення дуже багато людей проходить, тож перебувати в таких поганих умовах не дуже приємно», – зазначив Тарас Щерблюк.

Тарас Щерблюк
Тарас Щерблюк

Не вистачає у Горохівській ЦРЛ дороговартісного обладнання, аби лікарі могли далі розвиватися. Також спеціалісти через низькі зарплати змушені шукати кращої долі деінде.

«Зараз найбільша проблема в тому, що потрібне обладнання. Лікарі просять комп’ютерний томограф, аби мати змогу ставити пацієнтам точний діагноз. Ми зараз над цим працюємо, але він коштує приблизно 7-8 мільйонів гривень. Наш хірург, який може робити складні операції і далі розвиватися, просить лапароскопічну стійку, яка коштує в межах мільйона гривень.  

Дуже важливо, щоб лікарі отримували хорошу заробітну плату. Протягом трьох років ми намагаємося дофінансовувати їх з районного бюджету, тому що зарплати катастрофічно низькі. Найбільша проблема в тому, що спеціалісти починають виїжджають за кордон. Але зараз проходить реформа, тож якщо послуги будуть надавати на належному рівні і пацієнт прийде в Горохівську лікарню, то за ним прийдуть гроші», – підсумував голова Горохівської районної ради.

Позитивним є те, що дуже багато породіль віддають перевагу пологовому в Горохівській ЦРЛ. Приїжджають із Радехова (сусідня область), Іваничівського району, Локачинського району та інших куточків області. Це говорить про те, що рівень медицини Горохівщини – на хорошому рівні.

2
Палати - світлі і просторі
Палати - світлі і просторі

3
Оновлене терапевтичне відділення
Оновлене терапевтичне відділення

Пост медичної сестри
Пост медичної сестри

Нова душова кабінка
Нова душова кабінка

2
У палатах - гарно і чисто
У палатах - гарно і чисто

2
Нова сантехніка
Нова сантехніка

1
Нова сантехніка
Нова сантехніка

Фото: прес-служба облдержадміністрації

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024