Церковні новини з берестечківської сторони

28 Січня 2019, 12:01
6824

Волинська єпархія видає офіційні заяви, що церкви  залишаються в УПЦ МП, а люди тим часом стоять на своєму.    

У неділю 27 січня богослужіння у Святотроїцькому соборі міста Берестечка не відбулося. Благочинний Дмитро Петрущак оголосив, що загубив ключі свої і старости.

«Священик повісив на дверях оголошення про те, що у звязку із загрозою силового захоплення храму скасовуєтсья богослужіння до рішення суду», – повідомив прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський на своїй сторінці Facebook.

Разом з тим подячний моледень на порозі собору відслужив настоятель перемильської церкви Сергій Крук.

Олег Точинський також заявив, що церкви у Берестечку, Кутрові, Коршеві і Садові поки залишаютсья в УПЦ. Однак, за інформацією Район.in.ua у цих селах громада визначился, зібравши необхідну кількість підписів (а для прийняття рішення потрібно 2/3 голосів), однак рішення громади не підтримують настоятелі, за винятком коршівського. 

1

 

Читайте також: Що відбулося на церковних зборах у Садові

Що стосуєтсья Кутрова, то місцеві жителі дуже здивувалися заяві Олега Точинського, який декілька років тому був настоятелем їхньої церкви. Станом на неділю 28 січня за перехід є зібрано 299 підписів з 340 можливих. І уже найближчим часом передадуть документи в єпархію.

Парафія також просить настоятеля Миколу Сливу переходити у ПЦУ, однак молодий священик, який служить у Кутрові всього півтора року, поки що не погоджується. За словами місцевих, громада дуже любить нового настоятеля, який править службу українською мовою. Йому навіть восени люди зробили гуртом ремонт у церквоній хаті. Хоча на цій парафії був прецедент, коли настоятеля церкви, який був до Миколи Сливи, люди просто вигнали.

Жителі Кутрова у коментарях для для Район.Горохів також розповіли, що обидва священики, і Микола Слива, і Дмитро Петрущак просять парафіян зачекати з остаточним переходом як мінімум до 3 лютого, коли має відбутися інтронізація митрополита Епіфінія.  

27 січня також відбулися парафіяльні збори Святогеоргіївського храму у селі Піски, що сусідить з Берестечком.Настоятель храму отець Богдан Христинець, який служить на цьому приході, близько 12 років, оголосив прихожанам, що Православної церкви України нема і приблизно з двома десятками прихильників покинули збори. А 87 осіб, які залишилися, проголосували за перехід і розпочали збір підписів селі, де проживає чотири сотні осіб. 

Водночас у «горохівській стороні» цієї неділі про перехід оголосили ще дві парафії: у Журавниках  і Довгові. Настоятелі підтримали позицію прихожан. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024