Що відомо про нового настоятеля Кутрівської церкви

11 Лютого 2019, 18:06
Представлення нового священика в Кутрові 7026
Представлення нового священика в Кутрові

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл представив нового настоятеля Свято-Георгіївської церкви у селі Кутрів.

Ним з 10 лютого став священик Володимир Курчин, який з 2014 року служить у церкві Святого Духа, що у Берестечку.

Нагадаємо, 3 лютого колишній настоятель церкви Микола Слива добровільно віддав громаді ключі від храму, бо не прийняв пропозицію громади переходити разом у Православну церкву України. Ще 30 січня делегація з Кутрова відвідала Управління Волинської єпархії ПЦУ, де отримала розпорядження про те, що  волю Свято-Георгіївської релігійної громади села Кутрів про перехід у склад Православної церкви України засвідчив Митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Новий священик Володимир Курчин – місцевий. Родом із села Піски Горохівського району. Народився у 1985 році.

Ось що розповів про себе Район.Горохів новий настоятель церкви у Кутрові.

«З п’яти років прислуговував у Свято-Георгіївському храмі села Піски, був паламарем за часів радянської влади. З школи виганяли мене за це. Я був єдиним хлопчиком, який ходив до церкви. Там максимум чоловік десять ходило взагалі. Після закінчення 11 класу Берестечківської школи вступив до Волинської духовної семінарії УПЦ КП. Цього року буде десять років, як служу в Берестечку.

Мене направили служити спочатку в село Скриголове Горохівського району. Був владикою призначений, бо хотів бути ближче до дому. Вже був висвячений у сан священика. Служив у селі поблизу Кузнецовської атомної електростанції (Рівненська область, – ред.). Так як там радіація, просився додому.

У селі Скриголове, так як воно маленьке, просив у владики ще благословіння на будівництво храму у Берестечку. Владика дав указ, я випросив у міської ради приміщення, зробив за власні кошти ремонт, купив престол, жертовник, кадило і все інше. І почав перше богослужіння, на яке ходило семеро чоловік. Ходили ми так рік.

За моїми даними, ми найскоріше побудували нашу дерев’яну церкву в Волинській області без єдиного спонсора – за два роки. Найбільша пожертва була у вісім гривень, а найменше давали п’ять. Не було такого, щоб хтось дав дві тисячі. Побудували маленькою громадою своїми силами цей храм. Я рік був на будівництві з ранку до вечора. Побудували в той час, коли всі кричали, що Київський патріархат – розкольники і ставили палки в колеса.

Попередній настоятель Микола Слива спокійно віддав ключі. Громада привезла документи про те, що парафію прийняли в ПЦУ. Збори були три рази під церквою. Пропонували йому перейти, просили, були люди, які п’ятнадцять разів ходили до нього на подвір’я, а він сказав, що такої церкви нема. Тож він просто віддав ключі і сказав, що в українській  церкві служити не буде.

Хочу зауважити, що Кутрів – це практично єдине село, яке перейшло у ПЦУ без ніякої сварки і скандалу у храмі. Люди майже одностайно всі перейшли, але без священика».

Нагадаємо, 19 січня на церквоному подвір'ї відбулися збори прихожан, як проголосували за перехід у ПЦУ і запропонували настоятелю зробити вибір на користь громади, а не Московського патріархату. Згодом у селі зібрали 299 підписів, які засвідчили документально наміри громади. 30 січня кутрівську парафію прийняли у склад Волинської єпархії ПЦУ.

Представлення нового священика. Фото взяті зі сторінки Сергія Бойка у Facebook

1

1

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39