Наші люди не хочуть залишати подарунки в церкві тим, хто прийде замість нас, – колишній настоятель храму в Пісках

16 Лютого 2019, 10:16
Молитва під закритими дверима церкви 4590
Молитва під закритими дверима церкви

Священик села Піски заявляє, що за домовленістю, яка була досягнута на переговорах днем раніше, громада УПЦ села Піски Горохівського району мала зустрітись 14 лютого на території храму з активістами переходу до ПЦУ.

Як повідомив колишній настоятель Свято-Георгіївського храму УПЦ отець Богдан Христинець, під час переговорів сторони домовлялись провести у церкві інвентаризацію майна. Про це повідомляють на сайті УПЦ МП.

«Багато наших людей, які жертвували на потреби громади, не хочуть залишати свої подарунки тим, хто прагне зайти до церкви замість нас», – зазначив священнослужитель.

З його слів, храм залишається опечатаним. 14 лютого представники громади УПЦ разом з претендентами на її нерухомість мали зайти усередину, тобто пломби з дверей мали зняти ті, хто їх накладав. Коли священик і кілька прихожан підійшли до церковної території, там вже стояли прихильники ПЦУ. Вони одразу почали вимагати ключі від дверей.

«Чому я маю віддавати їм ключі? Вони ще не створили громаду, яка умовно взяла б на себе відповідальність за майно. Це просто група мешканців села. І незрозуміло, що за громада буде тут створена, якщо митрополит Михаїл Зінкевич видав розпорядження зарахувати громаду села Піски до ПЦУ на бланку з реквізитами УПЦ КП. Це безглуздо та смішно, але люди цього не розуміють», – впевнений настоятель.

Коли священик відмовився віддавати ключі, обидві сторони просто розійшлися, і опис майна не був проведений. Отець Богдан каже, що видання пишуть про ситуації навколо храму в Пісках наклепницькі розповіді. Зокрема про те, що у Пісках прихильники Московського патріархату з прокльонами хотіли зайти в опечатаний храм.

«Наприклад, окремі видання вже порадували читачів вражаючою оповідкою про те, як хтось з віруючих нібито проклинав прихильників ПЦУ та намагався вдертись до опечатаного храму. При цьому джерелом, на яке посилаються, є мешканець села – активіст, котрий взагалі з дитинства не заходив до храму. Що впливає на його свідомість, коли він розказує про церковну громаду такі речі, складно уявити, –  каже колишній настоятель. 

«Щодо інформації про нібито наші плани провести у цей день збори на території храму. Це взагалі щось дивне. Наша громада провела збори 27 січня, за збереження юрисдикції підписались 102 людини. Інша сторона каже про 343 підписи на свою підтримку, але нам їх так і не показали, хоча я про це просив. Я хотів переконатись, що там немає людей, які підписались за нас, тоді я би викреслив їх з переліку наших підписантів. І інших зборів ми не організовували», – переконує отець Богдан.

Як повідомляло видання «Волинь Online», у селі Піски 15 лютого провели богослужіння під закритими дверима. 

Зауважимо, що парафія Свято-Георгіївської церкви офіційно перейшла до ПЦУ, однак настоятель храму, протоієрей Богдан Христинець відмовився віддавати ключі від храму, тому громада опечатала церкву.

Громада прийняла рішення сьогодні, 16 лютого, о 9:00 зрізати замок для можливості проведення богослужіння. Поліцію про це повідомили.

Нагадаємо, настоятель Свято-Троїцького собору у Берестечку також відмовлявся віддавати ключі і 5 лютого громада прийняла рішення відкрити храм і замінити замки. А настоятелі церков у Кутровіі Диковинах віддали ключі безконфліктно.

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024