У Пісках відкрили церкву старовинним ключем від скрині

16 Лютого 2019, 12:56
У Пісках відкрили церкву старовинним ключем від скрині 6810
У Пісках відкрили церкву старовинним ключем від скрині

Прихильники ПЦУ у Пісках почали підготовку до першої недільної служби.

Відкрили опечатаний Свято-Георгіївський храм у суботу 16 лютого. Про це Район.Горохів розповів місцевий житель, директор Берестечківського краєзнавчого музею Олег Дергай.

«Я колекціоную старовинні ключі до скринь і один з них, віком понад століття, спрацював. Навісні замки довелося зрізати. Прихильники московського патріархату намагалися мене знімати, але коли я дістав свій мобільний, то розбіглися», – переповідає Олег Дергай.

Чоловік дуже здивувався заяві настоятеля храму, яку опублікували на сайті Волинської єпархії УПЦ МП. Мовляв, він не ходив з дитинства до церкви. Це спонукало Олега Дергая поділитися неприємною сімейною історією, пов'язаною з місцевим духовенством, яке у свій час «гризлося» за парафіян.

«Як може Богдан Христинець говорити про моє дитинство, якщо на службу в армію мене благословляв його попередник, нині покійний священик, який справді був священиком? А може хай пригадає, як не було кому відспівати мою бабу, яка померла у 2006-му році? Вона все життя ходила до церкви на Піски, хоча і жила в Берестечку. Десь тоді настоятель Берестечківського собору Дмитро Петрущак написав на Богдана Христинця кляузу, що піщанський батюшка відбиває у нього прихожан.Тоді Богдан Христинець відмовився відправити чин похорону над бабусею і ми запросили Петрущака. Коли благочинний зайшов на подвір'я церкви, його пєвчі не пустили. Уявляєте, ми привозимо покійну до церкви, а тут таке кіно. І після цього хтось сміє мені розказувати, що я до церкви не ходжу?» – обурюється Олег Дергай, який невдовзі став старостою храму Святого Духа, який звели у Берестечку.

Як розповів Олег, прихильники МП хотіли забрати якісь церковні речі, які вони дарували храму (за їхніми словами). До речі, такий аргумент опублікували напередодні на офіційному сайті єпархії.

Сільський голова Пісків Андрій Сокальський розповів Район.Горохів, що зараз атмосфера у Пісках дещо напружена. Помітили під церквою навіть людей нетутешніх.

«Приїхала сьогодні навіть представниця з Луганської області, така Світлана Богданівна, говорить російською. Ситуація зараз трохи напружена. Одна громада домовилася з іншою, щоб батюшка, який буде правити в нас, отець Михайло, пішов говорити з отцем Богданом, який до цього служив. Отець Богдан хоче забрати свої речі. А тут одна і друга сторона скандує. Поліція є на місці, але не втручається. Дай Бог, щоб все на позитиві закінчилось, бо вже три тижні ні працювати, ні їсти, ні спати не хочеться», – каже Андрій Сокальський.

Поки що дозволили забрати тільки особисті речі колишньому старості, а іншим прихожанам сказали приходити за «подарунками» у будь-який інший день особисто.

Читайте також, як прихильники Московського патріархату з прокльонами хотіли зайти в опечатаний храм у Пісках.

Нагадаємо, настоятель Свято-Троїцького собору у Берестечку відмовлявся віддавати ключі і 5 лютого громада прийняла рішення відкрити храм і замінити замки. А настоятелі церков у Кутрові і Диковинах віддали ключі безконфліктно.

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024