Спецслужби Росії за винагороду шукали провокаторів для католицької каплички

18 Лютого 2019, 22:56
Костел у Маневичах 1624
Костел у Маневичах

Голова СБУ Василь Грицак повідомив про п’ять культових споруд, на які готували напади у Волинській області і назвав суми, що мали витратити на їх осквернення.

У понеділок, 18 лютого, на брифінгу Голова Служби повідомив, що одним із інструментів російських спецслужб є організація цинічних провокацій – спроб підпалу культових споруд УПЦ МП на території України. У лютому поточного року подібні факти зафіксовані у Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, – інформує прес-центр СБУ.

«Службою безпеки України зібрані беззаперечні докази, які свідчать – замовлення, організація та фінансування цих акцій здійснюється російськими спецслужбами через підконтрольні їм структури так званого МДБ ДНР», ‒ наголосив Василь Грицак.

У плані перераховані майже 20 релігійних споруд, які мали стати об’єктами провокацій, з конкретними розцінками на здійснення кожної. Серед них і ті, що знаходяться на території Волинської області: Луцька релігійна община прогресивного іудаїзму, костел у Маневичах, храм Миколи Чудотворця, костел Пресвятого серця Ісуса Христа у Ківерцях, каплиця Вознесіння Господнього та бл. Владислава Буковинского у Горохові.

«Зокрема, Луцьку релігійну общину прогресивного іудаїзму осквернити планували за 32284,88 рублів (за нинішнім курсом це – 13177,50 гривень), костел у Маневичах – за 27654,38 (у гривневому еквіваленті це – 11287,50 гривень). Цинічно, правда?» – озвучив суми очільник СБУ.

Розцінки
Розцінки

Замовники розробили для виконавців чіткий алгоритм для виконання провокацій. Після здійснення підпалу виконавці мали залишити на стіні будівлі зображення нацистської або праворадикальної символіки, що, за їх задумом, повинно було перекласти відповідальність на представників українських націоналістичних організацій. Те, що провокативна діяльність здійснюється на плановій основі, підтверджує і здобутий Службою безпеки України план так званих оперативних заходів, підготовлений в «МДБ ДНР» і погоджений з їх кураторами з Ростовського управління ФСБ РФ.

«План розкриває наміри російських спецслужб «розхитати» ситуацію на релігійному ґрунті у різних регіонах нашої країни. Зокрема, передбачається розсилка із фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від імені патріотичних проукраїнських сил із погрозами фізичної розправи на адреси авторитетних кліриків УПЦ, Римо-католицької церкви та єврейських релігійних громад. За задумом російських спецслужб для організації нанесення тілесних ушкоджень, у тому числі вбивств достатньо відомих представників духовенства УПЦ (МП), планувалось залучити і реальних представників патріотичних рухів та учасників АТО через налагодження з ними діалогу з використанням патріотичної риторики та матеріального стимулювання», ‒ зазначив очільник Служби.

Автором цього цинічного плану є громадянин України, на жаль, колишній співробітник Служби безпеки України, а нині начальник одного із відділів «МДБ ДНР» Єгор В’ячеславович Соболєв.

«Ми свідомо оприлюднюємо це прізвище для того, щоб зрадник розумів, що невдовзі він відповідатиме перед законом не лише за зраду присязі, а й за організацію зазначених вище злочинів», ‒ наголосив Василь Грицак.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Служба закликає громадян не реагувати на подібні провокації і попереджаємо про відповідальність за скоєння таких злочинів. Василь Грицак переконаний, що всі спроби російських спецслужб приречені на провал.

«Запорукою цьому є відсутність жодних об’єктивних умов для міжконфесійних конфліктів, віротерпимість та мудрість Українського народу і українських ієрархів православної церкви, а також готовність СБУ та інших правоохоронних органів України нейтралізувати всі ці провокації російських спецслужб», ‒ зазначив Голова Служби.

Читайте такожВолинь – перша в Україні за кількістю переходів релігійних громад до ПЦУ

Інформацію про Волинську область дивіться з 14:38 хвилини. 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024