У Смоляві і Лобачівці настоятелі відмовляються уступати парафії, які хочуть іти в ПЦУ

03 Березня 2019, 15:58
Свято-Михайлівська церква у селі Смолява 5622
Свято-Михайлівська церква у селі Смолява

Настоятель храму у селі Лобачівка Михайло Яворський заявив, приватизував церкву, а смолявський батюшка Олександр Бабій каже, що не залишить церковну хату, навіть якщо буде новий священик. При цьому обидві парафії уже прийняті у клір Волинської єпархії ПЦУ.

Читайте також: Православні Лобачівки визначилися йти в ПЦУ, попри спротив настоятеля

На службу у Лобачівці 3 березня пішли лише ті декілька людей, які підтримують отця Михаїла. Також тимчасово для села Лобачівка призначили священика із іншого села. Місцеві мешканці мають зустрітися із ним сьогодні, – про це пише видання Волинь Online.

«Місцевий священик заявив, що церква його, бо він її приватизував, і буде правити для тих, хто з ним», – йдеться у повідомленні вищезазначеного сайту.

За інформацією Район.Горохів, після богослужіння настоятель закрився у церкві разом з береестечківським благочинним Дмитро Петрущаком, двома священиками УПЦ МП та кількома десятками людей. У той же час на вулиці зібралося близько 200 жителів Лобачівки, які хочуть оголосити рішення зборів. про перехід у ПЦУ. Настоятель оголосив, що ключів від церкви не віддасть. На місці працює поліція.

Читайте також: У Лобачівці настоятель церкви хоче взяти реванш

Водночас у майже сусідньому селі Смолява священик зайняв аналогічну позицію. Напередодні, у суботу 2 березня, коли громада ПЦУ разом з благочинним Володимиром Курчином мала відслужити поминалницю, місцеві прихильники московського патріархату разом з вихідцями з села, які зараз мешкають в інших населених пунктах, прибули до церкви і зі скандалом зрізали замінені раніше замки. Вони перебували зі священиком у церкві до 14:30, після чого до храму зайшли прихильники ПЦУ.

Як розповіли редакції місцеві жителі, настоятель Олександр Бабій заявив, що буде служити навіть якщо залишиться одна людина, бо у нього «своя» громада. Також сказав, що не виселиться з церквоної хати, навіть якщо у село приїде новий священик. Хоча, за інформацією місцевих, Бабій фактично проживає у сусідньому Берестечку.

Крім того у неділю 3 березня на вході до церкви колишня працівниця сільради збирала підписи «за батюшку», мовляв, його хочуть вигнати. Хоча, як повідомлялося раніше, люди пропонували настоятелю не відрікатися парафіян, а переєреєстувати релігійну громаду у Православну церкву України і залишитися на приході.

Детально читайте: Смолявці вирішили, як будуть перереєстровувати сільську церкву

Район.Горохів і надалі буде стежити за розвитком подій у цих селах.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024