Прощальна служба Яворського у Лобачівці: як це було

04 Березня 2019, 18:35
Фото ілюстративне 7061
Фото ілюстративне

Настоятель Свято-Троїцької церкви у Лобачівці Горохівського району після рішення громада приєднатися у ПЦУ попросив дати йому можливість відправити прощальну службу. Як виявилося потім, священик не мав наміру ні з ким прощатися.

Як пройшла недільна служба 3 березня, Район.Горохів розповіли очевидці – місцеві жителі.

На лобачівську парафію призначили тимчасового священика з села Скрилогове. Після прощальної служби, яку просив  настоятель Михайло Яворський, запланували провести першу службу українською мовою.

Нагадаємо, громада Свято-Троїцької церкви села Лобачівка минулої неділі, 24 лютого, провела збори, на яких 176 осіб висловилися за зміну підпорядкування. Опісля ініціативна група отримала розпорядження від митрополита Луцького і Волинського Михаїла про включення у клір Волинської єпархії ПЦУ.

Священик з села Скриголове на подвір'ї був сам з парафіянами, але стало зрозуміло, що щось не те, коли до церкви один за одним прибули берестечківський благочинний Дмитро Петрущак, священик з сусіднього села Волиця-Лобачівська Юрій Шишко та священик  зі села Горішне Петро Борисов.

Тож він у свою чергу на допомогу покликав берестечківського благочинного ПЦУ Володимира Курчина, який був і минулого разу на зборах. Також був присутній отець Роман, який теж був минулого разу.

«Голова сільської ради декілька разів просив отця Михайла, щоб той вийшов, але він не захотів. Нарешті люди мусили зайти в храм, хоч і просили, щоб це все відбувалося на подвір’ї, бо розуміли, що не обійдеться без лайки і криків. Так і було. Кричали, сварилися. Священик зачитував якесь послання до сільського голови, ніким не підписане, а просто надруковане.

Там йшлося про те, що збори були нелегітимними, бо їх не організовував священик, а мав ніби він це робити. Вони трактували, що це збори територіальної громади, а вони вважають, що то не є громада парафіян, вони поділили вже парафію на тих, які ходять до церкви, і тих, що не ходять. Але люди гукали, що на церкву всі гроші здають», – розповідає місцева жителька.

Читайте також: У Лобачівці настоятель церкви хоче взяти реванш

За словами очевидиці, хористи у свою чергу кричали, не давали слово священикам і секретарю зборів, яка хотіла зачитати розпорядження, яке видав громаді Михаїл.  Зміст документа зачитали на вулиці, але в храмі не змогли розказати решті, бо прихильники Яворського вигукували, що «розпорядження незаконне», «збори були неправильними», і що «ви не маєте права ні на що».

«Володимир Курчин сказав громаді кілька слів про те, що збори були правомірними, і передав вітання від митрополита Михаїла. Присутні  почали аплодувати. Опісля люди повиходили з церкви і Яворський нарешті вийшов до них. Хористи у той час закрилися в храмі таким чином, що не можна було відкрити двері.

Священик із села Скриголове хотів зайти в церкву, аби нарешті почати богослужіння. Люди натовпом йшли, хотіли відкрити двері, але не вдалося. Місцеві хлопці сходили за інструментами, збили замка і відкрили двері. Хористи в той час кричали, що це відбувається «рейдерське захоплення». Парафіяни з новим настоятелем таки зайшли в храм, де й відбувся подячний молебень українською мовою», – каже жителька Лобачівки.

Священик оголосив, що в найближчу неділю відбудеться служба на 8:00, почали робити інвентаризацію у церкві, почепили нові замки.

«Вирішили, що за церквою треба наглядати. Обрали старосту і сторожа. Бо протягом минулого тижня з церкви багато що виносили і вивозили. Отець Михайло Яворський говорив парафіянам, що хоче прощальної служби, але з церкви виносили книжки, і щось вантажили в бус. Що саме – люди навіть не бачили», – аргументувала співрозмовниця.

За свідченнями жителів Лобачівки, упродовж тижня прихильники Яворського збирали свої підписи, бо вважали, що тільки їх збори можуть бути правомірними. Їм пояснювали, що все правомірно, що було оголошення і всі його бачили і могли прийти висловити свою думку. Вони просто втратили свій шанс, бо не проголосували. Вимагали в сільського голови дати їм церковну хату, щоб вони там молилися, бо «в них забрали церкву». Їм відмовили.

Місцеві вважають, що ці «митарства» ще довго не закінчаться, тож за церквою будуть наглядати.

Нагадаємо, Михайло Яворський неодноразово заявляв, що люди виступають проти нього, хоча парафіяни пропонували і навіть просили підтримати їх рішення змінити підпорядкування храму. Ще раніше отець Михайло всіляко перешкоджав процесу волевиявлення і робив скандальні заяви, що ПЦУ – це сатанинська церква.

Читайте також: Православні Лобачівки визначилися йти в ПЦУ, попри спротив настоятеля

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024