У Скобелці готуються до першої служби у складі ПЦУ та проводять інвентаризацію

09 Березня 2019, 19:39
Купол Свято-Миколаївської церкви у селі Скобелка Горохівського району 9618
Купол Свято-Миколаївської церкви у селі Скобелка Горохівського району

Новостворена релігійна громада Православної церкви України так і не отримала ключів від храму від колишнього настоятеля Назарія Філіповича.

Скобелчани зібралися оголосити рішення про офіційну реєстрацію громади та майна відповідно до чинного законодавства 8 березня. Нагадаємо, зміни до статуту «Свято-Миколаївської громади Української православної церкви» села Скобелка Горохівського району у новій редакції зареєстрували 7 березня.

«Надалі, незважаючи на спротив священика та 35 радикальних прихильників УПЦ, представники ПЦУ зайшли в храм, змінили замки та провели перше Богослужіння в храмі», – прокоментували правоохоронці, які забезпечували громадський порядок.

Після богослужіння обрали нових старосту та касира і приступили до інвентаризації.

Нагадаємо, до цього дня скобелчани йшли з 20 січня, відколи на церквоному подвір'ї відбулися перші парафіяльні збори. Тоді на підтримку настоятеля приїхали представники духовенства УПЦ МП та молодики спортивної статури. Детально про ті події читайте у матеріалі Спортивні пілігрими: хто приїздив на церковні збори у Скобелку. Згодом у селі ще двічі провели збори і у підсумку 582 особи віддали свої голоси за перехід парафії Свято-Миколаївського храму у Православну церкву України.

Як розповів Район.Горохів сільський голова Михайло Цуцман, у церкві був повністю порожній сейф, відсутній антимінс (посвячена хустина із зашитою частинкою мощів святих на престолі в православних церквах, на якій звершується під час Літургії таїнство Євхаристії, без антимінса не можна служити Літургії) і деякий дріб’язок з церковного начиння. На разі, зв’ясовувують де знаходититься бус, який громада придбала для церковних потреб. Інвентаризація культурних і мистецьких цінностей ще триває. Звірку проведуть відповідно до списків, які уклали представники відділів культури Волинської ОДА та Горохівської РДА, які працювали у храмі після подій 20 січня. Адже Свято-Миколаївська церква є пам’яткою архітектури національного значення, а відповідальним за збереження майна у таких випадках є настоятель церкви.

Район.Горохів підготував історичну довідку про церкву у Скобелці з відкритих джерел, інформації у ЗМІ та усних розповідей місцевого духовенства і жителів. 

Перша письмова згадка про село Скобелку на Горохівщині належить до 1629 року. В документах село зустрічається під назвою Старий Горохів або Горохів-село. У 1814 році на засоби парафіян у Скобелці було збудовано кам'яну Миколаївську церкву. 

Як свідчать старші люди, у селі до цього стояла церква в іншому місці. Але вона була розібрана та продана у сусідні Марковичі. За виручені кошти на місці колишнього єврейського магазину спорудили нову церкву.

У роки Першої світової війни через село проходив фронт. Тоді у церкві була конюшня, а в північній стійні храму був прорубаний отвір, через який крутили кіно, тобто приміщення використовувалось як кінотеатр. 

Читайте також: Волинь напередодні Другої світової війни була православним П’ємонтом, – історик. ВІДЕО

У 1943 році Скобелка стала одним із місць особливо жорстоких акцій гітлерівської окупаційної влади, спрямованих на придушення українських національно-визвольних змагань. Так, зокрема, молодих хлопців, що стояли на подвір’ї Свято-Миколаївського храму у Вербну неділю 1943 року заарештували і розстріляли нацисти, за те, що просто стояли гуртом.

Із 1953 по 1960 рік настоятелем храму був протоієрей Олександр Пасічник, нині покійний благочинний Горохівської округи. У 1961 році в церкві служба Божа була заборонена, храм знятий з реєстрації, а приміщення використовували під склад мінеральних добрив. 

У 1990 році напівзруйнований храм відвідали тодішній митрополит Київський і Галицький Філарет разом із єпископом Чернівецьким і Буковинським Онуфрієм та іншими архієреями. Відтоді у Скобелці церква знову почала діяти. Турботою та коштами парафіян храм відремонтували. Усі художні роботи виконав художник Василь Криштальський. 

У 1991 році настоятелем Миколаївської церкви став протоієрей Василій Нетреба. Коли в 91–му молодий священик прийшов у Скобелку, церква була жахливо запущена. Тридцять років вона стояла зачинена, з 1960–го по 1990–й був тут і склад мінеральних добрив, потім зберігали кухонну сіль. Дах приміщення протікав, хімія і сіль роз’їли стіни метрової товщини і навіть цвяхи в штукатурці. Парафіяни були змушені були стару частину розбирати і зробити нову прибудову, де розмістилися котельня, ризниця і християнський клас. А в старій частині, тричі розпис переписували заново, бо хімічні сполуки знищують усе. Нарешті оббили стіни пінопластом і по ньому розписали. Кажуть, він вологу не вбирає, може, трохи протримається. 

Як повідомляли на сайті Волинської єпархії УПЦ МП, отець Василій залишив по собі у Скобелці і прекрасну недільну школу, церковну бібліотеку, парафіяльний будинок та мікроавтобус. Мало хто знає, що дядько Василія Нетреби – нині покійний митрополит Львівський і Сокальський Андрій (Горак), один із найвпливовіших ієрархів УПЦ Київського патріархату. У 2016 році отець Василій виїхав в іншу область.

Тоді митрополит Волинський і Луцький Ніфонт на парафію у Скобелці призначив настоятелем священика Назарія Філіповича. Отець Назарій є випускником Київських духовних шкіл. Свого часу у Києві він був кліриком храму апостола і євангеліста Марка. Родом отець Назарій із села Дерно Ківерцівського району. Його батько, отець Петро Філіпович, – настоятель храму у Дерному. Жителі Скобелки розповідають, що дружина отця Назарія теж походить зі священичої родини і є своячкою намісника Києво-Печерської лаври, скандально відомого митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла Лебедя.

2
Настоятель храму у Скобелці Василь Нетреба передає парафію Назарію Філіповичу, жовтень 2016 року
Настоятель храму у Скобелці Василь Нетреба передає парафію Назарію Філіповичу, жовтень 2016 року

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024