Вибори на Горохівщині: бракує скриньок і можливе порушення таємниці голосування

31 Березня 2019, 11:07
Вибори на Горохівщині: бракує скриньок і можливе порушення таємниці голосування 4215
Вибори на Горохівщині: бракує скриньок і можливе порушення таємниці голосування

Станом на 9:55 ранку 31 березня на Волині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили низку нових порушень на ДВК у різних округах, а також набули розвитку ситуації з порушеннями, про які вже повідомляли раніше.

Не вистачає також скриньок на дільниці №070091 у селі Новостав Горохівського району (округ №20). Тут наявні лише 1 велика та 1 мала виборчі скриньки, – повідомляють у громадській мережі.

Відповідно до частини 4 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України» кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок – великих (стаціонарних) та малих (переносних). Виборчі скриньки мають розміри і виготовляються з прозорого матеріалу, які визначаються Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох великих та двох малих виборчих скриньок, середня – не менше трьох великих і двох малих скриньок, велика – не менше чотирьох великих і трьох малих скриньок. Виборчі скриньки встановлюються у приміщенні для голосування так, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни (кімнати) для таємного голосування.

Окрім того, на дільниці №070070 у місті Горохів (округ №20) виборчі кабінки розмістили таким чином, що три із них розміщені навпроти вікон. Хоч із того боку вони закриті тканиною, відстань від вікна до кабінки незначна, відтак тут може вбачатися можливість порушення таємниці голосування чи контролю за волевиявленням громадян.

Відповідно до статті 7 Закону країни «По вибори Президента України» голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення.

Окрім того, щодо конфлікту із недопуском спостерігача на дільницю у Новоставі, він уже написав заяву до поліції, посилаючись на пункт 1 частини 9 статті 69 Закону України «Про вибори Президента України». Зауважимо, що дії із недопуску офіційного учасника виборчого процесу можуть кваліфікуватися за статтею 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання здійснення виборчого права.

Читайте такожЦі вибори – теж війна, ба навіть одна з найважливіших її битв, – Оксана Забужко

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024