На Волині посадили 2,5 тисячі гектарів лісу

20 Квітня 2019, 10:44
Акція «Майбутнє лісу в твоїх руках» 961
Акція «Майбутнє лісу в твоїх руках»

Під час акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» в області засадили 2557 гектарів, при цьому 10 га – нові насадження.

Результат перевищив очікування на 52 гектари. Про це Бізнес.Район поінформували у Волинському обласному управлінні лісомисливського господарства.

Загалом лісовідновлення провели на площі 6782 гектари при плані 6750 га.  На лісокультурну кампанію пішло понад 20 мільйон штук стандартних сіянців із власних розсадників. На проведення лісокультурних робіт уже потрачено понад 30 мільйонів гривень власних коштів волинських лісгоспів.

Лісовідновлення – стратегічний напрямок роботи волинських лісівників. Особливо це актуально в умовах, коли лісівники змушені збільшувати кількість санітарних рубок, зважаючи на масове всихання насаджень через пошесть короїда. Окрім цього, існують планові рубки, які в умовах відсутності державного фінансування дають можливість лісгоспам не просто виживати, а й бути одними з найбільших наповнювачів бюджетів.

Відповідно до законодавства, надається два роки для відтворення лісу на місці суцільних зрубів. Такий період обумовлений необхідністю підготовки ґрунту та інших заходів для висаджування лісу, або сприянню його природному поновленню. В більшості випадків лісівники проводять відтворення лісу на місцях зрубів на наступний рік, однак за наявності потрібних умов – того ж року. Найбільш сприятливі погодні умови для відтворення лісів – навесні та восени.

«Посадка лісу вкотре згуртувала тисячі волинян за спільною справою, а ще – дала наочний приклад того, що лісівники не лише рубають, а й активно відновлюють ліс. У час, коли в країні всі розсварені виборами, об’єднати людей спільною справою дуже важливо. Зрештою, той, хто хоч раз взяв участь у посадці дерев, як мінімум, задумається перед тим, як сказати: нащо ті лісгоспи. Лісокультурна кампанія для багатьох людей гарна нагода «поваритись» в колективі лісівників, побачити, що просто так сіянець у землю не увіткнеш, перед цим треба зробити купу роботи», – переконані в управлінні.

До акції доєдналися і високопосадовці. Традиційно, начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко запросив до посадки лісу представників влади та бізнесу.

Олександр Кватирко
Олександр Кватирко

Читайте також: Як волинські чиновники садили ліс у Сокиричах. ФОТО

Окрім популяризації акції власним прикладом, учасники відновили майже гектар лісу. Голова ОДА Олександр Савченко високо оцінив роботу волинських лісівників у напрямку лісовідновлення:

«Волинь – єдина область в Україні, де лісів не стає менше, а навпаки – щоразу більше…».

Наслідуючи приклад лісівників, волиняни самі організовувалися на посадку лісу, брали участь в акції цілими робочими колективами, сім’ями. Волиняни, окрім виконання суспільно- важливої роботи, знайомилися, робили пам’ятні фотографії, а комусь вдавалось аж цілі акції організувати у соцмережах.

«Ліс – це не парк для прогулянки, його призначення не лише бути місцем для відпочинку. Лісова галузь – вагома частина національної економіки. Тому важливо не лише долучатися до посадки лісу, а й з розумінням ставитися до його вирубки. Загалом же, волинські лісівники тішаться виконаною роботою і сподіваються на подальше сприяння громадськості та взаєморозуміння», – зазначили у прес-службі волинських лісників. 

Довідково. Кампанія з лісовідновлення в рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» стартувала 21- го березня, у Всесвітній день лісу. Учасниками посадки лісу стали лісівники зі всієї України, яким вдалося об’єднати навколо себе людей, залучити до акції земляків різного віку та професій.  





Читайте такожСекрети ремесла від пасічника з воротнівського лісу

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024