Вербна неділя: християнська і дохристиянська історії свята

21 Квітня 2019, 08:00
Вербна неділя 1944
Вербна неділя

Вербна неділя – останній день перед Страсним тижнем, останнім та найсуворішим тижнем посту перед Великоднем.

Дата Вербної неділі змінна, як і сам Великдень. У 2019 році вона припадає на 21 квітня у православних християн та на 14 квітня у католиків. Про походження свята, його традиції та прикмети, – пише Всесвіті.

Чому саме вербна?

За легендою, єврейський народ вітав Ісуса, кидаючи йому під ноги пальмові гілки. Тож ця зелень стала знаковою в християнській культурі і її щорічно освячують за тиждень до Великодня. Але чому в Україні освячують вербу? Цьому є два пояснення. Перше, просте – тому що у нас не ростуть пальмові дерева, а от вербових гілок вдосталь. І у цей час вони якраз починають розпускати свої бруньки. Друге пояснення відсилає нас у часи Трипільської культури.

Дохристиянська історія свята

Існувала Вербна неділя, або ж навіть цілий Вербний тиждень – ще за часів Трипільської культури. Це давнє народне свято, яке мало ще назву Вербиця.

Верба є символічним деревом в українській культурі. Наші предки вірили, що на вербі перепочивають душі і добрі духи, а значить її гілки приносять у дім світлу енергетику та щастя. Навесні, коли ночі ще прохолодні, але вдень вже припікає сонце – її кора набирається соком, а гілочки розпускають бруньки. Тож верба символізує силу та родючість матері-природи. Били одне одного гілочками верби – щоб передати її сили людям та тваринам.

Вербна неділя у християнстві

З приходом християнства на територію Київської Русі – це свято прив’язали до свята Входу Господнього в Єрусалим. Саме там Ісусу під ноги кидали пальмові гілки. Українські християни змінили пальму на вербу, та почали святити її у церкві. В неділю прикрашали освяченими гілками весь будинок – рослина мала бути у кожній кімнаті і біля кожної ікони.

Ріжуть гілки ще у Лазареву суботу, а освячують їх в той же день ввечері чи вже під час ранішньої служби у Вербну неділю. Старі засохлі гілки потім треба спалювати, бо вони вбирають в себе всю негативну енергію, а саме таким способом її можна знищити.

Традиція бити одне одного збереглась у християнстві від язичницького свята Вербиця. Також, били не тільки одне одного, але і худобу, щоб та була здорова. Цій рослині приписують безліч магічних та цілющих властивостей. З нею і пов’язано більшість прикмет свята.

Заборони під час Вербної неділі

Цей день вважається священним, тому працювати у Вербну неділю категорично заборонено. І це стосується не лише роботи, чи домашньої важкої праці, такої як рубання дров чи випасання худоби. Не слід навіть зайвий раз розчісувати волосся чи взагалі виконувати якісь повсякденні завдання. Тож їжу до цього дня слід було готувати ще з вечора суботи. Це стосувалось і випікання святкових хлібців, якими частували у неділю худобу і святкової вечері, яка передбачала послаблення посту. Люди вірили, що навіть найменша праця у цей день могла накликати на них біду.

Звісно ж, до заборон відносяться також м’ясні страви, та інші обмеження великого посту, котрі триватимуть ще протягом тижня до Великодня.

Про властивості верби та прикмети, пов’язані з нею

«Будь великий, як верба,
А здоровий, як вода,
А багатий, як земля!»

  • Верба дає нові життєві сили та діє як оберіг для здоров’я всіх істот.
  • Верба оберігає від нечистих сил оселю.
  • Якщо освячену в церкві гілку посадити в городі – то молоді члени сім’ї одружаться чи вийдуть заміж в наступному році.
  • Добра прикмета – випасти в цей день худобу, підганяючи її освяченою гілочкою верби.
  • Раніше вірили, що цими гілками можна відігнати громові хмари: треба просто помахати ними до неба, відганяючи хмари від свого дому в інший бік.
  • Вербових котиків інколи додавали у кашу, варили, та їли, щоб набратись весняної енергії.
  • Біля криниць садили вербу, щоб вода була чистою та пригожою до вживання.
  • Засушені гілки не просто спалювали в багатті – ними розпалювали піч, коли випікали великодні паски.
  • Не можна топтати ногами освячені гілки, це вважається гріхом. Навіть якщо поставили зелень на підлогу – слід її обходити.
  • Щоб використати вербу у лікувальних цілях, з неї робили відвар, а потім давали пити хворим: від головного болю та болі в шлунку. Зцілювали цим відваром не тільки людей, але й тварин.

Після Вербної неділі настає Страсний Тиждень. 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024