Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом

26 Квітня 2019, 20:44
Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом 1168
Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом

На Волині вже понад сто релігійних громад вирішили вийти з УПЦ МП та перейти в ПЦУ. Та це ще не кінець.

При цьому, не раз доводилося чути про непримиренні суперечки, які виникають між вірянами православних конфесій. Як правило, ворожнеча розпалюється на ґрунті майнових або земельних непорозумінь. Наприклад, за право володіння культовими спорудами або земельними ділянками під їх будівництво. Останнім часом конфлікти збільшуються, адже люди протилежно сприймають події, які стаються після надання Вселенським Патріархом Варфоломієм І Томосу про автокефалію найчисельнішими православними конфесіями Волинської області ПЦУ та УПЦ.

Від початку надання Томосу вже зафіксували жорсткі протистояння у Горохівському, Луцькому, Маневицькому, Ковельському та Любомльському районах. Зокрема, конфліктують сторони б’ються, захоплюють будівлі, перешкоджають вести служби в храмах. Це зумовлено неодноразовими спробами активістів перевести місцеві храми УПЦ під юрисдикцію ПЦУ і, в майбутньому, це може призвести до відкритого протистояння між вірянами.

Отож, варто нагадати, що організаторів таких дій можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Зокрема, в статті 161 Кримінального Кодексу України йдеться, що умисні дії, спрямовані па розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті караються штрафом до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Тому релігійні суперечки потрібно вирішувати згідно з Законом: звертатися до суду чи до поліції. Також у вирішенні таких проблем осторонь не повинні бути й органи державної влади та місцевого самоврядування Волині. Адже виділення земельних ділянок у їх компетенції.

Потрібно усвідомити, що сьогодні десятки релігійних об’єднань мирно співіснують, і це є яскравим підтвердженням розвитку демократичного суспільства. Але головне, щоб священики не провокували конфлікти, тому що сьогодні слово духовного отця має велику силу.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024