З 1 травня «Волиньгаз» обслуговує газові мережі лише на підставі договорів зі споживачами

07 Травня 2019, 10:19
1408

Із 1 травня діятиме новий порядок технічного обслуговування внутрішньо-будинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення.

Про це повідомляють на сайті компанії.

На початку травня набирають чинності зміни до Закону України про «Житлово-комунальні послуги», тому відповідно до них компанія «Волиньгаз» здійснюватиме технічне обслуговування внутрішньо-будинкових газових систем виключно на підставі укладених договорів зі споживачами газу.

Донедавна планово-технічне обслуговування всіх категорій споживачів працівники ПАТ «Волиньгаз» здійснювали обов’язково. Тепер - проводитимуть комплекс операцій із підтримки працездатності, надійності і безпеки газового обладнання згідно з чинним законодавством, тобто в  разі укладення договору.

Газові мережі всередині багатоквартирного будинку належать співвласникам. В індивідуальному будинку - його господареві, в офісах або в загальногромадській споруді - юридичній особі, яка є власником. Це стосується всього газового обладнання всередині або за межами. Для багатоповерхового житла такою точкою є, як правило, засувка на вводі газової труби в будинок. Єдиний виняток - це лічильник газу, в тому разі, якщо він встановлений за кошти газорозподільної компанії (оператора ГРМ).

«На сьогодні тільки 7 ОСББ із понад 2000, які є на Волині, уклали відповідні договори з газовою компанією, з них - 4 у м. Ківерці, 1 - в м. Ковелі, 1 -  м. Луцьку, та 1 -  Луцькому районі. Щодо побутових споживачів газу, то з майже 250 тис. газифікованих  квартир, лише 20 побутових споживачів  уклали договори з компанією «Волиньгаз» на технічне обслуговування внутрішніх газопроводів та газоспоживаючого обладнання», - зазначив технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Павло Козюк.

ПАТ «Волиньгаз» має укласти з усіма об’єктами споживачів акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. 

«Газопостачання - об’єкт підвищеної небезпеки. Балансоутримувач (власник) будинку не має права здійснювати обслуговування такої системи. Наша мета - роз’яснити споживачам нові законодавчі зміни та попередити про можливі наслідки. Споживачі, які згідно з актом розмежування відповідають за експлуатацію мереж, тепер зобов’язані забезпечити їх технічне обслуговування. Для цього їм необхідно укласти відповідний договір із суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт, на власний вибір, зокрема, «Волиньгаз», - розповідає директор з капітального будівництва ПАТ «Волиньгаз» Сергій Галянт. - Витрати на технічне обслуговування внутрішньо-будинкових систем газопостачання не закладені в розрахунку тарифу на розподіл газу.» 

Закон  «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що послуги з обслуговування та поточного ремонту  внутрішніх газопроводів відповідно до укладеного договору, платні.  Розподіл природного газу буде припинено, якщо з 1 травня не буде забезпечено технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру.  

Довідка. На Волині 3 257 багатоповерхових будинків, 2 080 об’єднань співвласників  багатоквартирних будинків (ОСББ) , без балансоутримувача - 665 багатоповерхових будинків і  247 106 газифікованих. Із 1 травня з приводу укладення договорів споживачі можуть звертатися до Центрів обслуговування клієнтів ПАТ «Волиньгаз» (адреси: м.Луцьк, просп.Молоді, 14А; м.Ковель, вул.С.Бандери, 34А;  м.Ратне, вул.Газіна, 20;  м.Камінь-Каширський, вул.Хотешівська, 9) або за номерами Контакт-центру – (0332) 280-104, (067) 33 39 104.

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024