«Україні треба взагалі викреслити Росію із постачальників добрива», – аграрний магнат з Волині

17 Травня 2019, 14:38
1480

Введені урядом санкції проти цілої низки російських товарів викликали неоднозначні коментарі та думки. Заступник голови Української аграрної асоціації Мар’ян Заблоцький впевнений, що ці санкції можуть закріпити монопольне становище OSTCHEM на ринку добрив в Україні та призвести до зростання цін на азотні добрива.  

Засновник компанії «Волинь-зерно-Продукт» Євген Дудка висловив своє бачення в коментарі Kurkul.com.

«Наше господарство принципово не купує російські добрива вже 5 років поспіль. В Ганновері на Міжнародній виставці голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун сказав фразу, яка мені дуже сподобалась: «Дякувати Богу ми втратили ринок Росії». Тобто я вважаю, що Україні треба взагалі викреслити Росію із постачальників добрива», – розповів Євген Дудка.

Він вважає, що «свято місце пусто не буває», оскільки є Польща, є Румунія, є Єгипет та інші країни-виробники добрив. І ситуація, що наразі склалась на ринку добрив – це суто політичні баталії.

«Ми вже закупили 100% добрив від річної потреби. Добрива купували і в Польщі, і в Туреччині. Цінову політику прогнозувати важко, оскільки вона постійно змінюється», – додав засновник компанії «Волинь-зерно-Продукт».

Хоча й зауважив, наразі варто розуміти, що сьогодні аграрії переплачують близько 25% ціни азоту, якщо брати справедливу ціну. До того ж, українські добрива чомусь дорожчі на 25%, ніж експортовані, наприклад, з Єгипту.

Більшість вітчизняних аграріїв виступають проти запроваджених обмежень, оскільки вони призведуть до значного росту цін на добрива національних виробників, дефіциту на ринку добрив та девальвації гривні. Це позначиться не лише на зменшенні бюджетних та валютних надходжень, а й на підвищенні рівня безробіття та, в свою чергу, негативно вплине на національні інтереси і рівень економічного зростання.

Читайте також:

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024