На Горохівщині фіксують найбільше онкологічних захворювань в області

06 Червня 2019, 18:20
1686

5 червня увесь світ відзначив Міжнародний день навколишнього середовища. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я його забруднення – це головна причина високої смертності у світі. Серед іншого, це все через заводи, фабрики і навіть невеличкі цехи, які забруднюють повітря і воду.

Про те, чи діють на Волині шкідливі підприємства і, як вони впливають на здоров'я місцевих, йдеться у сюжеті Сфери.ТВ, - передає Конкурент.

До прикладу, сміттєзвалище у Брищі. Його ще з 2015 року рекультивують, а нова лінія полігону, – розповідають люди, – перетворилась на ріки отруйного фільтрату. Місцеві навіть прийшли на сесію Луцькради, аби розповісти про проблему, бо ті, хто живе неподалік, почали хворіти. 

Ігор Ващенюк, керівник управління охорони здоров'я області, каже, що на Волині зараз немає об'єктів, які можна конкретно пов'язати із масовим підвищенням захворюваності. Але й справді, люди, які живуть поблизу сміттєзвалища, не виняток, що п'ють забруднену воду.

Самі ж волиняни кажуть, що про негативний вплив сміттєзвалиш, фабрик та заводів на здоров'я знають, але на собі не помічають.

В управлінні охорони здоров'я переконані, що підприємства, які виконують усі вимоги природоохоронного законодавства, шкоди не завдають, проте дотримуються таких вимог не усі. Ще не так давно Ковельський ветсанзавод потопав у рештках мертвих тварин, люди, які жили неподалік, через заражену воду мали проблеми із кишково-шлунковим трактом.

До слова, за даними міжнародних експертних організацій, до найшкідливіших для довкілля антропогенних чинників належить тваринництво. Травлення їжі худобою спричиняє критичні викиди метану в повітря, а вирощування корму для тварин супроводжується застосуванням шкідливих хімікатів. Очевидно, проявом саме цих факторів є ситуація на Горохівщині, де потужно розвинутий аграрний сектор.

Зі слів Ігоря Ващенюка, онкологічні захворювання в Горохівському району вищі. Практично всі думки збігаються, що це через активну політику ще Радянського союзу: хімізації, там були зразкові виробництва.

Управління охорони здоров'я перевіряє як впливають господарська діяльність на здоров'я місцевих винятково за розпорядженнями обласної влади, але це, як виявилось, трапляється не частіше ніж раз на декілька років. За такі періоди хвороба може розвинутися і призвести до фатальних наслідків.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024