У яких селах Горохівського району на Трійцю відзначають престольні празники

16 Червня 2019, 16:40
Свято-Троїцька церква в селі Тростянець 1583
Свято-Троїцька церква в селі Тростянець

З нагоди свята Трійці у храмах Волині відбуваються урочисті Богослужіння.

Як подає єпархіальний календар, престольні свята цього дня також мають громади в Маневичах, селах Липини Луцького районного, Тростянець, Сильне (Сильно) Ківерцівського, Вербки, Уховецьк Ковельського районного, Мислині Горохівського деканатів, повідомляють у Волинській єпархії ПЦУ.

У цей день Православна церква споминає Зішестя Святого Духа на апостолів. За життя Христос розповідав Своїм ученикам, що після Його смерті Бог-Отець пошле їм Духа-Утішителя, Духа істини.

За Старим Завітом юдеї святкували П’ятидесятницю в пам’ять дарування Всевишнім пророкові Мойсею Десяти заповідей.

На п’ятдесятий день після Воскресіння Христового всі апостоли перебували в одній світлиці у Єрусалимі. Раптом зчинився шум із неба, ніби буря зірвалася й переповнила весь дім, і з’явились необпікаючі вогненні язики, і спочили по одному на кожному з учнів. Усі вони сповнилися Духа Святого, вийшли до народу і стали славити воскреслого Христа їхніми рідними мовами, яких раніше не знали. Так Дух зійшов на апостолів і дав їм здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам. Вигляд вогню означає, що Святий Дух має силу спалювати гріхи, очищати, освячувати й зігрівати душі.

Торжество нагадує про Святу Трійцю – Три Іпостасі єдиного Всевишнього: Бога-Отця, Бога-Сина і Бога – Святого Духа. Перший день празника називається днем Святої Тройці, а другий – днем Святого Духа. (Третього дня ця урочистість не має.)

Православні християни цими днями прикрашають оселі та храми зеленими гілочками, квітами, зіллям, тож називають їх також Зеленими святами.

Зелений тиждень не має постових днів (це т. зв. загальниця). А за тиждень після Трійці, 24 червня розпочнеться Петрів піст, який триватиме до 12 липня.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024