Ми забуті державою, – працівники Горохівського психоневрологічного інтернату

10 Липня 2019, 15:12
6918

У яких умовах живуть пацієнти Горохівського психоневрологічного інтернату та чого потребує заклад, з’ясовував депутат Волинської обласної ради, кандидат в народні депутати від партії «Слуга народу» Вячеслав Рубльов.

Горохівський психоневрологічний інтернат – заклад комунального типу, який підпорядковується Волинській обласній раді. Найперша проблема для працівників установи – це стіна, яка валиться, і питання добудови оздоровниці. В закладі працює 79 працівників. Тут є свій фруктовий сад, парк, 40 га землі, 110 свиней, кілька десятків корів, підсобне господарство, де збирають овочі і фрукти і завдяки цьому на 100% задовольняють потреби мешканців в харчуванні.

Працівники констатують: стіни оздоровниці тріщать по швам. Та й загалом заклад потрібно утеплювати, бо буває, що мешканці закладу змушені спати одягнутими.

4

3

3

«Вікно вже скоро вилетить. І ще одна тріщина вже пішла. Це приміщення добудоване ще в 1939 році, тому в такому стані, - каже директорка диспансеру Юлія Ковальчук. – Нам вкрай необхідно добудовувати ще один корпус. Адже в закладі є 115 місць і вони заповнені на 100%. Але вже є черга у більш як 20 чоловік. На жаль, захворювання прогресує і нам не вистачає місць».

3

 

Працівники закладу і мешканці просять автобус для перевезення футбольної команди. Мовляв, в інтернаті є дуже хороші спортсмени, які виграють призові місці на змаганнях. Крім того, пацієнти закладу власними руками виготовляють різноманітні вироби, з останніх, наприклад витворів – це макет Луцького замку, яким дуже пишаються його творці.

«Люди, які тут знаходяться, хочуть творити і жити, - каже культорганізатор закладу пані Валентина. – Тут є талановиті люди, які і співають, і малюють, і займаються спортом. І вони дуже тішаться, коли можуть показати свої таланти».

2

 

А ще працівники закладу кажуть: про них держава забула. Адже поки лікарям піднімають зарплати, ті, хто обслуговує пацієнтів – санітарки, наприклад, отримують все ті ж копійки. 

«Ми, напевне, найбідніша сфера з усіх в Україні. Середня зарплата в нашому закладі – 3819 грн. Здебільшого в інтернаті працюють санітарки. Це молодші медичні семіти, які доглядають наших психічно хворих, які на собі переносять біль, і які отримують мінімальну заробітну плату», - каже директорка інтернату.

2

Вячеслав Рубльов каже: реформи потрібні, проте їх треба розраховувати і проводити для людей, а не заради реформи.

«Це добре, що сімейний лікар отримує кошти відповідно до кількості людей, які йому довіряють своє лікування. Але в процесі проведення реформ всі повинні розуміти що буде з первинною ланкою, з лікарнями районного та обласного рівнів. А цього розуміння немає. Я переконаний, що повинна бути програма підтримки медичних закладів на загальнодержавному рівні. Адже закриття ФАПів, амбулаторій, лікарень, призведе до руйнування діючої системи», - переконаний Вячеслав Рубльов.


Що ж до зарплат, каже: це питання, яке потрібно піднімати на загальнодержавному рівні.

«Ви робите чи не найважчу роботу – на ваших плечах догляд пацієнтів. І прикро, коли це не цінується. І оскільки проблеми медицини мені зрозумілі, адже і сам починав роботу медиком, буду відстоювати цю сферу в українському Парламенті», - каже кандидат в народні депутати. 

До слова, на останній сесії Волинської обласної ради депутати проголосували за виділення коштів з обласного бюджету на капітальний ремонт адміністративного та головного корпусів Горохівського психоневрологічного інтернату.

3

1

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024