Волинський єпископ побував у берестечківському соборі

18 Листопада 2016, 09:03
1584

Єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл відвідав Свято-Троїцький собор міста Берестечка .

Окрасою міста Берестечка Горохівського району є Свято-Троїцький собор, який на разі реставрується. Будівництво цього величного храму розпочалося на початку минулого століття, і присвячений він пам’яті українських козаків, які у битві під Берестечком 1651 року віддали свої життя за Україну і віру Православну, - про це йдеться у Волинській єпархії УПЦ.

Таким чином, упродовж усієї першої половини ХХ століття собор був збудований у кілька етапів, але радянська влада закрила храм, перетворивши його на склад. У 1991 році  богослужіння у соборі були відновлені, а через декілька років почалися роботи з його реставрації.

13 листопада Свято-Троїцький собор міста Берестечка  відвідав єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.







 

 

Довідка:

Православні християни Берестечка давно хотіли побудувати власний великий храм в місті, як пам’ять про загиблих у Берестецькій битві козаків. У 1910 році архієпископВолинський і Житомирський Антоній (Храповицький)   освятив місце, на якому розпочалося будівництво святині. Його очолив місцевий священик, згодом настоятель цього храму, отець Іоан Нікольський. На будівництві собору працювали усі жителі міста, та швидко скластися їх бажанню не вдалось, адже у 1914 році розпочалася І Світова війна   ворожі війська розібрали колони і пілони собору, його східну стіну пошкодив снаряд, тому будівництво призупинили на десятиліття. У 1927 році вдалося освятити Підземний храм під склепінням головної церкви стараннями настоятеля храму та місцевих жителів . У 1932 році Троїцький собор увінчали хрестом. У 30-тих роках XX століття польська влада запропонувала православній українській громаді перекрити дахом ще недобудовані стіни собору. Тому до 1938 р. незавершений собор був перекритий куполом на рівні зведених на той час стін.

За проектом архітекторів собор мав складатися з трьох частин — Підземного храму, Основного та Верхнього. Однак, через великі труднощі спорудження храму затягнулося, а після Першої світової війни поляки знову заволоділи Берестечком,  і польська влада заборонила звести Верхній храм, адже тоді він би перевищував місцевий католицький костел. Було збудовано лише Основний та Підземний храми.

За радянських часів приміщення храму використовувалось, як склад.

Лише у 1991 році, зі здобуттям Незалежності Україною   у соборі поновились богослужіння. Через декілька років розпочалось добудовування храму, а в 2001 році після відвідин міста президентом України Леонідом Кучмою було виділено 20 мільйонів гривень на реконструкцію собору. Його було накрито, поставлено 3 мідні куполи та 3 позолочені хрести.

У 2010 році собор відзначав своє сторіччя. До цієї знаменної дати був надрукований календар.

 

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром