За кібербулінг притягують до відповідальності, – юстиція Волині

26 Липня 2019, 09:10
Фото ілюстративне 2189
Фото ілюстративне

Верховна Рада України 18 грудня 2018 року прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Законом запровадили адміністративну відповідальність за вчинення булінгу, в тому числі й із застосуванням електронних комунікацій, інформує юстиція Волині.

Наразі ми вже можемо з упевненістю говорити про те, що закон працює! З моменту вступу закону в силу суди винесли 7 рішень з приводу цькування, яке вчинялося в соцмережах та месенджерах. Ось декілька прикладів судових рішень, в яких школярів визнали винуватими у вчиненні кібербулінгу.

1. У м. Нова Каховка Херсонської області учень разом зі своїм однокласником створив групу «Модний приговор м. Нова Каховка» в мережі «Інстаграм» та «Телеграм», в яких публікував фотографії, що містили інформацію про особисте життя та персональні дані інших осіб.

2. У місті Бровари Київської області учень на території школи вчинив булінг щодо іншого учня, зняв процес на відео та виклав відеозапис в соціальну мережу «Інстаграм». Шкода, що суд не пояснив, які саме дії вчинив школяр, що вони були визнані булінгом.

3. Троє одногрупників за попередньою домовленістю, скориставшись тим, що потерпіла особа не закрила свою сторінку в «Інстаграмі», зробили скріншот із фото, що носило інтимний характер та переслали одній із них вказані фото, знаючи про намір розмістити їх у соціальних мережах «Інстаграм» та «Вконтакте». Пізніше в «Інстаграмі» була створена фейкова сторінка, на якій були розміщені фото інтимного характеру потерпілої особи, а одна із дівчат поширювала ці самі фото серед одногрупників.

Що важливо: у всіх зазначених випадках як докази суду були надані скрін-шоти зі сторінок у соцмережах, особисті переписки між учасниками, фото та відеоматеріали.

Пам'ятайте, цькування в соцмережах – це зовсім не забавки, а серйозне порушення прав інших, яке може закінчитися судовою залою.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39