На Горохівщині дітям-сиротам допоможуть купити житло

14 Серпня 2019, 11:11
Фото ілюстративне 2383
Фото ілюстративне

У Горохівській РДА вирішували, куди можна скерувати у 2019 році субвенцію  з держбюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом  дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про це говорили 12 серпня на комісії у Горохівській РДА, – інформує відділ з питань внутрішньої політики, інформаційної діяльності та технологій апарату райдержадміністрації.

Головна спеціалістка сектору з питань опіки та піклування служби у справах дітей райдержадміністрації Тетяна Карпук проінформувала, що станом на 1 серпня на первинному обліку в службі перебуває 56 статусних дітей (12 дітей-сиріт та 44 дітей, позбавлених батьківського піклування). З них:  28 влаштовані в сім’ї опікунів/піклувальників, 20 – в прийомні сім'ї, шестеро – в дитячі будинки сімейного типу, двоє дітей перебувають на повному державному утриманні в навчальних закладах. Загалом сімейними формами виховання охоплено 97 відсотків дітей.

Відповідно до умов Порядку, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа (віком до 23-х років) (далі - діти), які перебувають на квартирному обліку можуть бути забезпечені власним житлом або грошовою компенсацією за кошти субвенції з державного бюджету. При цьому, однією з умов є забезпечення житлом дітей у порядку черговості перебування на квартирному обліку.

Враховуючи той факт, що ведення квартирного обліку є виключною компетенцією органів місцевого самоврядування і на рівні райдержадміністрації такої черги не існує, служба у максимально короткий термін сформувала список осіб, які перебувають на квартобліку у сільських, селищних та міській радах району, у порядку черговості взяття їх на такий облік.

На сьогодні, на квартирному обліку в районі перебуває семеро статусних осіб. З них – віком до 23 років дві особи із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та п'ятеро дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Жодна дитина з перелічених не навчається в інтернатному закладі. 

Комісія окреслила напрями скерування державної субвенції в наш район. Відповідно до Порядку, це може бути:

- нове будівництво приміщень для розміщення малих групових будинків, житла для дитячих будинків сімейного типу, капітальний ремонт/реконструкцію житла для дитячих будинків сімейного типу, яке перебуває в комунальній власності;

- придбання житла у прийнятих в експлуатацію житлових будинках для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла, житла для дітей;

- виплата грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для дітей з метою придбання житла для зазначеної категорії осіб (далі - грошова компенсація);

- рецензування звітів про оцінку житла, яке купують на вторинному ринку;

- розроблення проектної документації на нове будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію житла для дитячих будинків сімейного типу, нове будівництво приміщень для розміщення малих групових будинків.

На сьогодні опосередкована вартість 1 кв. м загальної площі житла в області, відповідно до наказу Мінрегіону від 06.12.2018 № 335, складає 11390 грн.

Відповідно до п. 22 Порядку передбачено, що гранична вартість житла для міст обласного значення з кількістю населення від 100 до 300 тис. осіб застосовується коефіцієнт збільшення 1,25.

Таким чином, для виплати компенсації за належне житло на одну дитину необхідна сума: 31м.кв. х 11390 грн. х 1,25  = 441363 грн, для дитини з інвалідністю: 31м.кв. + 10 х 11390 грн х 1,25 = 583738.

Для виплати компенсації усім дітям (семеро), які перебувають на квартобліку у сільських радах району, необхідні кошти у сумі 3 231 913 грн.

Після обговорення інформації комісія прийняла рішення визначити напрямом для спрямування субвенції з державного бюджету у 2019 році виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для дітей з метою придбання у подальшому житла самими особами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024