У Мар’янівці знайшли небезпечний для людини бур’ян

14 Серпня 2019, 12:13
Фото ілюстративне 5368
Фото ілюстративне

На території смт Мар’янівка знайшли карантинний бур’ян – амброзію полинолисту.

Про це повідомляють на сайті Горохівської РДА.

Ця рослина засмічує подвір’я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні колії. Амброзія є карантинним бур’яном не лише для України, а і для багатьох держав світу. Вантажі, засмічені насінням амброзії, до експорту у ці країни не допускають.

Крім того, рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку, який є дуже небезпечним для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання – поліноз. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон’юктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці та супроводжується значним знесиленням організму.

По зовнішньому виду амброзія нагадує полин гіркий, вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, довжиною 4-15 см. Цей бур’ян досягає висоти 20-180 см, одна рослина дає 30-40 тисяч насінин. Насіння зберігає життєздатність до 40 років. Масове цвітіння бур’яну спостерігають у кінці липня-серпня, а продовжується воно у вересні.

Розвиваючи велику надземну вегетативну масу, цей бур’ян здатний у польових умовах витісняти і пригнічувати як культурні рослини, так і бур’яни.

Аби побороти рослину-шкідника, перевагу слід надавати механічному, агротехнічному та хімічному методам знищення. У населених пунктах пріоритетне значення має систематичне скошування амброзії з початку вегетації (квітень-травень) до цвітіння (кінець липня-початок серпня), виривання рослин з корінням та знищення їх шляхом спалювання, знищення агротехнічним методом (перекопування або приорювання грунту з подрібненням рослинних решток) з наступним висівом на цих ділянках газонних або багаторічних трав, застосування для обприскування гербіцидів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до застосування в Україні».

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024