У Рачинській сільраді – рейдерське захоплення земельної ділянки

18 Вересня 2019, 20:56
3944

На території Рачинської сільської ради відбулося самовільне захоплення земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Відповідне рішення розглядали на позачерговій сесії Горохівської районної ради у вівторок, 17 вересня. Підставою для рішення стало звернення жителів Рачинської сільської ради до голови районної ради Тараса Щерблюка.

На засіданні позачергової сесії розповіла про ситуацію в.о. голови Рачинської сільської ради Лариса Мороз. За її словами, на території сільради сталося незаконне захоплення земельної ділянки площею 67 гектарів, розташованої за межами населеного пункту. Договір оренди попереднього власника закінчився у січні. Він звернувся у Держгеокадастр, аби поновити договір, але йому прийшла відмова. Вже у квітні хтось посіяв на цій земельній ділянці соняшник.

Виступає Лариса Мороз
Виступає Лариса Мороз

 

Лариса Мороз каже, що наразі ні орендну плату за фактичне використання вказаної земельної ділянки, ані заподіяну шкоду ніхто не відшкодував. Сільрада втратила кошти, які могла спрямувати на розвиток громади.

Крім того, головне управління Держгеокадастру у Волинській області здійснило розділ земельної ділянки на 26, площею по два гектари кожна із визначенням нових кадастрових номерів. Кому дісталися ці земельні наділи, місцевим не повідомили. Тож вважають це рейдерським захопленням землі. Поліція вже внесла інцидент до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

«У нас на території сільської ради є багато людей, молодих сімей, які б хотіли мати свою землю і обробляти її. Але їм постійно приходять відмови. У цей час 67 гектарів землі розділили і віддали невідомо кому без нашого відома», – зазначила Лариса Мороз.

Пояснити ситуацію голова райради Тарас Щерблюк запросив заступницю голови геокадастру Олену Ланевич. За її словами, до Держгеокадастру зверталися АТОвці про виділення земельної ділянки, площею 67 гектарів. Держгеокадастр надіслав Рачинській сільській раді лист з висловленням своєї позиції 13 серпня, на який не отримав відповіді. Але для виділення земель АТОвцям дозвіл сільради і не потрібен. Лариса Мороз зазначила, що ніякого листа сільрада не отримувала.

1
Олена Ланевич каже, що землю виділили АТОвцям
Олена Ланевич каже, що землю виділили АТОвцям

Голова районної ради Тарас Щерблюк долучився до обговорення і звернувся до Олени Ланевич:

«Зараз будуть знімати мораторій на продаж землі. Що робити людям? Як потім будуть існувати  ті сільські і селищні ради? За що будуть жити і чим наповнювати бюджети? Чому «обраним» дають землю, а нашим АТОвцям ні? Чому молоді сім’ї  не заслужили на шматок землі, щоб працювати на ній? Чому землю у Горохівському районі по сьогодні дерибанять? Озвучу позицію не тільки районної ради, а й всіх сільських голів і депутатів: якщо ви без погодження віддасте комусь хоч гектар землі у Горохівському районі, однозначно, ці всі люди поїдуть до Зеленського. Горохівський район – це чорнозем. Чого вчепилися до Горохівського району? Поясніть, як нам далі жити?»

У результаті обговорення Олена Ланевич пообіцяла сприяти вирішенню «земельних» проблем на Горохівщині і порадила громадам об’єднуватися, аби отримати більше державних земель. Тарас Щерблюк зазначив, що буде запрошувати її на засідання координаційної ради з сільськими головами, аби представниця Держгеокадастру давала відповіді на нагальні питання про ринок землі та неосвоєні ділянки.

Депутати районної ради в результаті підтримали рішення (з правками) щодо самовільного захоплення земельної ділянки у Рачинській сільській раді. Її лист направлять в Міністерство аграрної політики та продовольства України на розгляд та реагування.

Лічильна комісія
Лічильна комісія



Читайте також: У Горохівській райраді вручили посвідчення новому депутату

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024