Опалювальний сезон для багатьох може не розпочатися, – «Волиньгаз»

26 Вересня 2019, 11:11
Опалювальний сезон для багатьох може не розпочатися, – «Волиньгаз» 1115
Опалювальний сезон для багатьох може не розпочатися, – «Волиньгаз»

На Волині є сім споживачів в області, які не підключені до жодного реєстру постачальника. Також є проблема встановлення дистанційного зв’язку між споживачами та газорозподільною компанією.

Про це говорили під час пресконференції АТ «Волиньгазу» 25 вересня.

Директор комерційний «Волиньгазу» Андрій Карпомиз розповів, що 1 березня почалося добове балансування. За його словами, в цьому є позитив, тому що на сьогоднішній день будь-який споживач може вибирати собі впродовж місяця постачальників природного газу, можуть вільно купувати на ринку газ по цій ціні, яку пропонують постачальники.

«Ми як оператори ГРМ бачимо, чи споживачі Волинської області підключені до реєстру, чи ні. На сьогодні є, на жаль, сім споживачів, які не під’єднані до жодного постачальника», – зауважив Андрій Карпомиз.

Найбільша проблема з ПТМ «Володимир-Волинськтеплокомуненерго», КП «Нововолинськеплокомуненерго», ПЖКГ «Рожище», МНТУ ПВНЗ, Мостовик БК ОСН, ТзОВ «Варм сервіс» і Липинське ВУЖКГ.

«Якщо маленькі споживачі не підключені, то це ще не така велика проблема, я думаю, вони вийдуть на належний рівень. А за Володимир і Нововолинськ я б переживав. Я зробив кілька дзвінків, переговорив з директорами і вони кажуть, що вже підключили додаткові угоди», – пояснив Андрій Карпомиз.

На 1 жовтня вони повинні вже підключитися до реєстру і пережити цей сезон з теплом.

«В минулому році Кабмін ухвалив постанову про те, що оператор ГРМ не має права відключати споживачів від тепла, навіть, якщо мають заборгованість, то Нафтогаз не має права надавати доручення про відключення. На сьогодні такої постанови немає», – додав Андрій Карпомиз.

Андрій Карпомиз зауважив, що вони стоять на порозі серйозної проблеми.

«Якщо, не дай бог, споживачі теплокомуненерго не будуть розраховуватися повністю, то ми будемо змушені припинити транспортування газу на підприємстві. Ми розуміємо, що в опалювальний сезон залишитися без газу, це є проблема. Тому хочемо донести до споживачів, що вони повинні оплачувати всі послуги. Разом із тим, є проблема, з якою можуть стикнутися всі споживачі напряму. Тому прошу звернути на це увагу», – наголосив Андрій Карпомиз.

Друге важливе питання – це дистанційний зв’язок. На сьогодні є кодекс, який чітко регулює стосунки компанії зі споживачами, і два роки тому це питання порушували, розповідали, що добове балансування не за горами. І що дистанційний зв’язок повинен бути в не побутових споживачів. Це потрібно для того, щоб оператори ГРМ могли знімати показники лічильника в споживача, не попадаючи до нього.

Тому в НКРЕКП запропонували зробити дистанційний зв’язок для того, аби зв’язуватися безпосередньо зі споживачами. Два роки пройшло, нічого не відбулося.

«Левова частка споживачів не почула нас, не зважаючи на те, що ми в минулому й позаминулому році через облдержадміністрацію «стукали» до всіх, говорили, що є проблема, писали листи в міські ради, начальникам управлінь, і багато хто не звернув на це увагу. Зараз починають телефонувати перед опалювальним сезоном і розповідають, що в них бюджетний рік, що вони не вклали це в бюджет, і вони взагалі перший раз про це чують», – пояснив Андрій Карпомиз.

Зі слів директора комерційного, якщо це бар чи магазин, наприклад, то це відповідальність кожного власника. Величезна проблема є зі школамиЮ садочками та лікарнями.

«Якщо не встановлять дистанційний зв’язок, то ми не матимемо права включати їм опалення. Опалювальний сезон для багатьох може не розпочатися», – зауважив Андрій Карпомиз.

Директор фінансовий «Волиньгазу» Андрій Тимчишак зазначив, що третя загроза опалювального сезону є недостатність діючого тарифу.

«Питання недостатності тарифів є загрозою усій газорозподільній системі області. Національна комісія регулювання енергетики так і не змінила свою позицію, яку займає впродовж останніх трьох років. Тариф нам не переглядають. Проводили неодноразові громадські слухання. Були обіцянки розглянути наші звернення, але цього не сталося досі. Ситуація не настільки загрозлива, як катастрофічна повністю. До сьогодні в нас були оптимістичні очікування, сьогодні – вже ні», – розповів Андрій Тимчишак.

Сума збитків АТ «Волиньгаз» у 2019 році складає понад 231 мільйон гривень. Це на 40% більше, ніж у 2018 році. Це негативно впливає на стан компанії в цілому. Четвертий рік поспіль для «Волиньгазу» діє економічно необґрунтований тариф,який НКРЕКП не переглядає з 2016 року. За це час загальна сума збитків компанії виросла до понад 452 мільйона гривень.

Андрій Тимчишак наголосив, що основна проблема нового опалювального періоду – зношеність газорозподільних мереж і загроза їх аварійності, яка зростає.

«Наша проблема – витрати на обслуговування газопроводу і неможливість сплачувати гідну зарплату на рівні області. Зношеність газорозподільних мереж зростає більше ніж вдвічі. Єдине джерело фінансування – це є тариф, який не переглядали останні роки. Ми не можемо оплачувати нашим фахівцям нормальні заробітні плати», – пояснив Андрій Тимчишак.

Андрій Тимчишак каже, що середня зарплата в області по промисловості перевищує 10 тисяч гривень, а в них зарплати не ринкові, і не конкурентні.

«Плинність кадрів у нас збільшується. 111 працівників за 9 місяців уже звільнилися. У 2018 році це було 148 працівників. Ситуація дійшла до абсурду. Ми не розуміємо, які кроки потрібно ще зробити, аби щось змінити», – поділився Андрій Тимчишак.

Підприємствам водоканалів, енергетики переглядають тарифи, а газорозподільним компаніям цього не роблять. В інших областях ситуація аналогічна, компанія «Волиньгаз» не єдина знедолена в Україні.

Директор фінансовий Андрій Тимчишак каже, що рішення дуже просте, переглянути тариф.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024