Як боротися із домашнім насиллям

19 Жовтня 2019, 11:46
Ілюстративне фото 3606
Ілюстративне фото

Сімейний радник Віктор Вальчук опублікував покроковий план, який допоможе постраждалій жінці втекти від кривдника.

Про це повідомила юстиція Волині у Facebook.

«Зараз багато інформації про цю проблему (насильство у сім'ї), багато порад, оновлені спеціальні заходи захисту, проте...Неймовірно багато постраждалих жінок (статистика усіх державних та недержавних структур вказує на те, що переважно більшість постраждалих осіб - це жінки) залишаються в ситуації насильства!», – підкреслив Віктор Вальчук.

Читайте такожЩо таке домашнє насильство і де отримати допомогу

Також сімейний радник зазначив, що як тільки ситуація насильства стає публічною, одразу з'являються «експерти-радники», які кажуть: «Чому ж вона не йде від нього? Значить її це влаштовує! Вона сама обрала таке життя!» та починають навіть звинувачувати жінку в тому, що вона сама провокує на насильство, що це її психологічна потреба.

«І ніхто з цих «експертів-радників» не може зрозуміти, що у постраждалої жінки є обґрунтовані причини залишатися в ситуації домашнього насильства», – зазначив Віктор Вальчук.

Одні з головних причин терплячості:

  • людський осуд;
  • фінансова залежність від кривдника;
  • проблеми з альтернативним житлом, роботою.

За даними сімейного радника, лише одна із тисячі постраждалих жінок наважується покинути усе та втекти від кривдника.

Читайте також: Захист від домашнього насильства: куди звертатися горохівчанам

Для того, щоб було легше зважити усі «за» та «проти» розірвання кола насильства, Віктор Вальчук запропонував покроковий план, який допоможе постраждалій жінці втекти від кривдника. 

ФІНАНСОВА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Відкрийте в банку новий картковий рахунок на своє ім'я, але усі сповіщення, смс-банкінг, мобільний банківський додаток не прив'язуйте до номеру мобільного телефону, який відомий кривднику.

Також створіть нову адресу електронної пошти, куди будуть приходити різноманітні інформаційні повідомлення.

Нову банківську картку ретельно заховайте та почніть потрохи відкладати кошти на неї. Кладіть стільки грошей, скільки можете (навіть невелика стартова сума на квиток на автобус/потяг часом може врятувати ситуацію).

Фінансова незалежність від кривдника є дуже важливим моментом. Це необхідно для того, щоб потім вам не довелося повертатися до кривдника та «приймати покарання» за втечу.

ЗВ'ЯЗОК:

Купіть інший мобільний телефон та нову сім-карту. Заховайте ґаджет і час від часу таємно заряджайте його. 

Перенесіть на новий телефон найважливіші контакти.

При втечі старий мобільний краще просто залишити вдома, щоб не можна було відстежити його.

МАЙНО, РЕЧІ:

Знайдіть надійне місце, де можна зберігати ваш одяг та необхідні речі.

Почніть потрохи переносити в це місце речі, але так, щоб кривдник не зміг відразу помітити їхнє зникнення. 

Ні в якому разі одразу не виносьте усі прикраси та особисті документи.

РОБОТА:

Якщо у вас є робота, важливо розповісти керівництву, що відбувається з вами вдома. У такому випадку ви отримаєте підтримку, або заздалегідь дізнаєтеся, що «проблем нам тут не треба» і отримаєте час, щоб знайти іншу роботу (особливо добре, якщо кривдник не дізнається про нову роботу).

Перед тим, як розповідати керівництву про вашу ситуацію, переконайтеся, що кривдник з ними незнайомий та йому не розкажуть про вашу «сповідь».

Найкраще (на момент втечі) взяти оплачувану відпустку і намовити всіх в колективі, щоб вони відповідали кривднику, якщо той з'явиться, що вас взагалі звільнили.

Ідеальний варіант – це змінити роботу одночасно з втечею.

СІМ'Я ТА ДРУЗІ:

Будьте готові до того, що не всі вас підтримають, а деякі навіть будуть проти.

Потрібно спробувати знайти підтримку серед рідних або друзів. З’ясуйте, як вони ставляться до кривдника, до питання розлучень, чи довіряють вам в принципі. Як правило, підтримка та розуміння все ж знаходиться.

ЖИТЛО:

Як правило, надовго залишатися у подруги неможливо. Треба одночасно швидко знайти житло і гроші на нього. Саме в цей момент стане в нагоді ваша «таємна» банківська картка з коштами на ній.

БЕЗПЕКА ДІТЕЙ:

Якщо діти відвідують школу, краще на певний час оформити (перевести) домашнє, дистанційне навчання, без відвідування школи (це можна зробити відповідно до чинного законодавства України).

Щодо садочка, то можна перевести або в інший, або знайти варіант залишати дитину вдома або попросити наглядати надійного родича. Це необхідний крок для безпеки дитини, для її здорового розвитку.

Заздалегідь зробіть дублікати або нотаріально завірені копії документів на дитину. Зберігайте їх в своєму «таємному» місці.

Паралельно ви повинні в судовому порядку вирішити питання про заборону контактів кривдника з дитиною, дітьми ( наприклад: через винесення обмежувального припису кривднику).

ВТЕЧА ВІД КРИВДНИКА:

У день втечі беріть тільки необхідне. Сумка не повинна бути важкою.

Важливо, щоб у вас точно була перевага в часі, доки кривдник відсутній вдома.

Під час втечі залиште вдома розряджений та вимкнутий мобільний телефон, щоб на перший погляд виглядало, ніби все гаразд і ви просто десь вийшли, забувши вдома телефон.

ПІСЛЯ ВТЕЧІ:

Змініть всі можливі паролі в соцмережах, від онлайн-банкінгу тощо.

Все, що можна підключіть до нового номеру мобільного телефону. Нові акаунти в соціальних мережах в будь-якому випадку краще, ніж отримувати погрози від кривдника та його групи підтримки.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Кривдники особливо небезпечні, коли розуміють, що їхня «річ-жертва» хоче зникнути або намагається це зробити.

Не йдіть на «мирові» переговори.

Не піднімайте заздалегідь питання розлучення, аліментів тощо.

Почитайте для «натхнення» новини про те, як колишні чоловіки вбивають або калічать своїх дружин лише за те, що ті пішли від них.

Не вірте обіцянкам.

Не вірте погрозам кривдника вчинити самогубство з метою підставити вас.

Пам'ятайте, що кривдники готові на будь що, аби довести собі, що їхня влада над життям і смертю своєї жертви зберігається.

Згадайте, що домашнє насильство – це коло, в якому є свої цикли: напруги, вибуху, каяття, примирення.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром