Чи можуть боржники аліментів оскаржити обмеження виїзду за кордон

18 Жовтня 2019, 15:15
Ілюстративне фото 1089
Ілюстративне фото

Державні виконавці Волині визначають роботу із аліментними боржниками однією із найпріоритетніших.

Про це повідомик керівник юстиції Волині Валентин Кухарик.

Як зазначив чиновник, кошти, які виплатять боржники аліментів, будуть витрачатися на розвиток та забезпечення дітей – майбутнього нашої України.

Читайте також: Як стягують аліменти, коли один з батьків виїжджає за кордон для постійного проживання

Завдяки другому пакету законів «Чужих Дітей Не Буває» вдалося обмежити права боржників у виїзді за кордон. Це дозволило ефективно впливати на неплатників і все ж таки змушувати їх платити законні кошти на утримання дітей.

Юстиція Волині нагадала процедуру, за якою може бути здійснене обмеження у праві виїзду за межі України.

Тим особам, у яких сукупний розмір заборгованості буде перевищувати розмір платежів більше ніж 6 місяців (та 3 місяці для батьків важкохворої дитини), державний виконавець зможе ухвалити одразу чотири постанови і заборонити виїжджати з країни, керувати автомобілем, користуватись зброєю та полювати. Нагадаємо, боржник, який має заборгованість зі сплати аліментів, також не може впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

Читайте також: Як на Волині карають неплатників аліментів

Коли припиняється тимчасове обмеження на виїзд з України?

Знімається у разі винесення виконавцем постанови про закінчення виконавчого провадження або погашення заборгованості зі сплати періодичних платежів у повному обсязі. Тоді виноситься постанова про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України.

Чи можна оскаржити обмеження на виїзд за кордон?

Так, рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових і службових осіб з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України можуть бути оскаржені. Таку ухвалу суду можна оскаржити до апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення. Якщо ухвала суду не була вручена боржнику у день її проголошення або складення, строк оскарження складає 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Читайте також: Громадські роботи для неплатників аліментів: що це таке

Окрім того, суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника у десятиденний термін з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням сторін та інших зацікавлених осіб за обов’язкової участі державного (приватного) виконавця.

За результатами розгляду заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. Відмова у скасуванні тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України не перешкоджає повторному зверненню з такою самою заявою у разі виникнення нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування обмеження.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024