Горохівщина: як не захворіти на невиліковний поліомієліт

27 Жовтня 2019, 11:53
Ілюстративне фото 1949
Ілюстративне фото

Понад 30 років людство бореться з поліомієлітом – інфекційною хворобою, що вражає центральну нервову систему.

Про це повідомив Волинський обласний лабораторний центр.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, що уражає центральну нервову систему і викликає повний параліч. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина. Але найбільш сприйнятливі до вірусу діти у віці до 5 років.

Симптоми і лікування поліомієліту

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

  • Без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих;
  • Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу;
  • Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя;
  • Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті:
  • При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється;
  • На сьогодні не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Ускладнення поліомієліту

Близько 5% хворих помирають. В основному через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

Профілактика поліомієліту

Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту — вакцинація. Вона складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців. Ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ). Цього достатньо, щоби сформувати імунітет до поліомієліту до кінця життя. Усі вакцини за Календарем є доступними та абсолютно безоплатними для дітей.

Окрім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:

— дотримуватись правил особистої гігієни (миття рук);

— свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Поліомієліт у світі

Ендемічна передача вірусу триває в Афганістані, Нігерії та Пакистані. Нездатність зупинити поширення поліомієліту в цих районах може призвести до того, що через 10 років в світі щорічно буде відбуватися до 200 000 нових випадків захворювання.

«Хоча у нас в європейському регіоні ВООЗ немає поліомієліту, важливо продовжувати вакцинацію, поки ми не позбудемося цієї хвороби з усіх куточків нашої планети. Поки поліомієліт розповсюджується десь у світі, всі, хто не має щеплень, перебувають під загрозою», — розказав доктор Патрік О’Коннор, керівник групи з прискореного контролю захворювань ВООЗ/ Європа.

Україна є однією із небагатьох країн світу з високим ризиком спалаху поліомієліту у зв’язку з недостатнім рівнем охопленням дітей імунізацією.

Нагадуємо, що 24 жовтня – День боротьби з поліомієлітом.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024