Як жителям Горохівщини запобігти отруєнню грибами

28 Жовтня 2019, 10:48
Ілюстративне фото 1360
Ілюстративне фото

Традиційно кожної осені усі поспішають у ліси за грибами. Проте не усі пам'ятають правила «тихого полювання».

Волинський обласний лабораторний центр опублікував правила, яких потрібно дотримуватись під час збирання грибів:

  • збирайте і купуйте тільки ті гриби, які добре ВАМ відомі;
  • не слід вживати в їжу і пробувати на смак (тим більш у сирому вигляді) гриби, які Вам не відомі, або ті, які викликають сумніву;
  • купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках;
  • не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  •  не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, адже отруйні гриби маскуються під них;
  • не збирайте «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба  білого кольору;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • гриби не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям;
  • не можна вживати гриби вагітним та жінкам, що годують грудьми;
  •  ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті,  які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби потрібно готувати у день збору, інакше у них утворюється трупна отрута.

При обробці кип'ятити гриби треба 7-10 хвилин у воді. Відвар зливають. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Обов’язково вимочіть або відваріть гриби, які використовують для соління (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік). Так ВИ позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також можна отруїтись.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

 УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

«Усі їстівні гриби мають приємний смак».

«Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний».

«Усі маленькі гриби їстівні».

«Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».

«Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

«Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».

«Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».

«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

    Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викликайте швидку. До її приїзду негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), до поки промивні води не стануть чистими;
  • Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки  для полегшення його стану;
  • Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, адже це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Гриби, які  залишились не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

     Не займайтесь самолікуваннм! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

    Запам’ятайте:

    Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Краще недорахувати декілька грибочків у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024