«Ми узаконили селянам їхні ділянки», – голова Звиняченської сільради про одномоментне «виділення» землі

16 Листопада 2019, 12:15
Голова Звиняченської сільради Тетяна Панасюк 3483
Голова Звиняченської сільради Тетяна Панасюк

Нещодавно окремі волинські ЗМІ поширили інформацію про те, що у Звиняченській сільраді на черговій сесії «одним махом» виділили понад 100 гектарів землі сільськогосподарського призначення.

Зокрема, у сюжеті телеканалу «Аверс» йдеться про те, що жителі Звинячого звинувачують лідерку територіальної громади Тетяну Панасюк в несвоєчасному оприлюдненні рішень сільської ради та в тому, що серед списку селян, яким виділили землю є «не зовсім прості» люди, а й «дочки фермерів», «чоловіки й дружини депутатів» тощо.

«Район.Горохів» у свою чергу звернувся до  голови сільської ради за коментарями щодо ситуації із «земельним скандалом». Тетяна Панасюк підтвердила, що 7 листопада сесія сільської ради справді першим рішенням виділила 200 тисяч субвенції на реконструкцію місцевої школи, а потім розглянула 60 заяв жителів села про погодження виділення земельних ділянок сільськогосподарського призначення, окрім того депутати розглянули ще окремі поточні питання.

«Люди користувалися цими ділянками ще з середини 90-х років. Саме тоді рішенням сільської ради їх було виділено їм для сільськогосподарських потреб. Проте, вочевидь виготовленням правовстановлюючих документів тоді ніхто не займався, тож ділянки й не мали присвоєних кадастрових номерів. Ми не роздавали землі комусь чужому, чиїмсь «синам, дочкам, дружинам» – заяви на погодження виділення землі писали лише ті, хто уже по факту тривалий час нею користувався, не маючи відповідних документів» – додає Тетяна Панасюк.  

У сільській раді запевняють: усі прийняті рішення щодо виділення землі мають суто погоджувальний характер.

«Ці погоджувальні рішення сільської ради ми подали до обласного Держгеокадастру і там уже прийматимуть рішення щодо цих земельних ділянок, адже ця земля перебуває у державній власності, а не у власності територіальної громади», – зазначає спеціаліст-землевпорядник сільради Ірина Самостян.

Виявляється, що у 90-х, коли жителям села рішенням сільської ради виділяли землю, вона ще була включена у межі населеного пункту, а згодом, із затвердженням нового земельного законодавства, яке не передбачало передачу землі у постійне користування для фізичних осіб, ця земля опинилася… за межами села. Відповідно й ділянки, які люди продовжували щорічно обробляти, не мали відповідних кадастрових номерів та вважалися землями резерву.

«Можна сказати, ми узаконили селянам їхні ділянки, ту землю, якою вони користувалися уже більше 20 років. Прикро, що це у засобах масової інформації окрема група людей із села, які навіть не представилися на камеру, подає як приклад «чергової земельної махінації» – робить висновок Тетяна Панасюк.

Очільниця села стверджує, що дане земельне питання фактично «висить у повітрі» уже не один рік:

«Коли я лише стала головою Звиняченської сільради, у 2011 році, люди теж зверталися з численними проханнями про приватизацію цієї землі. Тоді ми й громадські слухання в місцевому Будинку культури провели, приїжджали сюди і голова райдержадміністрації, посадовці… Правдиво й об’єктивно тоді ситуацію, що склалася навколо земельних питань у нашому селі описав нині покійний Заслужений журналіст України Петро Боярчук на шпальтах обласної газети «Волинь-нова». Тоді багато людей почали виготовляти земельну документацію, проте, більшість так і не завершили цей процес, адже у 2014 році землі, що знаходяться у держвласності перевели з підпорядкування райадміністраціям у підпорядкування обласного Держгеокадастру. Тож людські землі фактично «висіли в повітрі». А щодо оприлюднення рішень сільради, то, згідно регламенту, я, як голова, маю 10 днів для того, щоб належно вивчити кожне рішення сесії та підписати його», – констатує Тетяна Панасюк.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024