У селі Скригово відсвяткували Водохреще

19 Січня 2020, 20:42
Освячення води 3355
Освячення води

Напередодні Водохреща парафіяни зібралися на святкову літургію освячення води.

У таку урочисту годину церковні дзвони скликали як дітей, так і людей старшого віку. Процесія відбувалася надворі біля спеціальної купальні, побудованої за кошти пожертвувань.

Отець Роман зачитав Євангеліє та призвав Святого Духа на воду. Священик пояснював, що 18 січня ми вшановуємо давню традицію, бо колись у цей день хрестили оголошених, а 19 – в честь пам’яті хрещення Ісуса на Йордані.

Воду ми можемо освячувати цілий рік у будь-який день, але чин освячення води здійснюється лише двічі на рік. Сам звичай походить з єрусалимської церкви. Сьогодні ми освячуємо воду на території храму, а завтра – поза ним. Освячена вода на грецькій мові звучить як «агіасма», тобто «велика святиня», яку не можна виливати де попало. Святитель Лука Кримський, будучи лікарем, а потім ставши архієреєм, говорив, що люди колись, як хворіли, приймали по одній столовій ложці свяченої води, творили молитву і за вірою їхньою Господь зцілював їх немочі», – розпові отець.

19 січня прийнято влаштовувати масове купання. У цей день парафіяни зібралися на річці Судилівці, священник здійснив обряд, після якого сміливці йшли у воду та окуналися, хрестячись.




2

1

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024