Як і навіщо горохівські лісівники підгодовують диких тварин. ФОТО

01 Лютого 2020, 15:07
2691

Протягом усього року тваринам у лісі фактично вистачає природних кормів – їх не доводиться шукати серед снігу.

Про це та багато інших мисливських особливостей «зимовесни» розповіли головний мисливствознавець ДП «Горохівське ЛМГ» Григорій Биховець та єгер підприємства Володимир Юхно, – інформує пресслужба Волинського ОУЛМГ.

Сіно, кормові віники, які лісівники заготовляли влітку, вкрай необхідні для підгодівлі диких тварин у складних зимових умовах. Коли сніг, морози, у лісі треба топтати стежки. Тоді ці ласощі «розходяться на ура».


 

«Зараз актуальна викладка зернових, кукурудзи. Вона користується попитом завжди! Щодо солоних віників, розвішуємо їх по кущах, на гілки дерев. Чому? Тому що біологія козулі – харчуватися в русі. Це природно, бо в зимовий період раціон її складається переважно з пагонів рослин, а ростуть вони на відстані одне від одного. Тварина общипує пагони під час руху, не зупиняючись», – розповідає Григорій Биховець.

Працівники ДП «Горохівське ЛМГ» цього року влітку заготували 8 тисяч кормових віників, 10 тонн кукурудзи, більша частина якої вже викладена на підгодівельні майданчики. Якісно просолені та висушені виники можуть зберігатися до двох років. Тож переживати за псування цих харчів не варто.

Крім того, подарунки у вигляді віників чи сіна радо чекають у Луцькому зоопарку. Про це лісівники та працівники звіринця розмовляли ще під час передноворічної зустрічі – саме горохівські лісівники напередодні свята Миколая приїхали з такими подарунками для звірів.  

«Маємо 18 підгодівельних майданчиків. Це годівнички із сіном, де розвішені кормові віники. Обов’язково на майданчику мають бути солонці. Намагаємося влаштувати для кабана так звані «ями для купання», де тварина чиститься від шкідників, а в спеку – охолоджується», – розповідає Володимир Юхно.


 

Єгер в угіддях знаходиться постійно, а викладку на підгодівельний майданчик робить два рази на тиждень, в міру потреби. Зараз період, коли лісівники мають бути присутніми в угіддях щодня – суботу і неділю включно – завдання зберегти тварин від браконьєрства надзвичайно важливе для єгерських служб та державної лісової охорони.

«Новий напрямок діяльності для нас – розведення фазанів. Зараз у вольєрі Ново-Зборишівського лісництва є 120 голів дорослого фазана. Зимівля проходить для птахів дуже добре. Навесні плануємо розсадити їх по окремих секціях – для збору яєць. Шляхом інкубаторського виведення плануємо вирощувати молодняк», – діляться планами та досвідом Григорій Биховець та Володимир Юхно.



 

Вирощування цих птахів – процес клопітний. Спочатку треба було подбати про надійність вольєра – зараз територія обтягнута сіткою (від хижих птахів) та охороняється електропастухом (від хижого звіра). Сітка має бути достатньо високою, щоб фазан не зміг перелетіти.

Горохівські лісівники про все подбали: у їхньому вольєрі є відповідні умови для якісного розвитку здорового молодняка. Із закуплених пташенят фазана вижили 97%, що є чудовим результатом. Корм та свіжа вода у поїлках для фазанів є постійно, як і достатня кількість соковитих кормів. Настане час – і готових до вільного проживання пернатих відпустять у відкритий простір.












 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024