В селі Ощів молилися за героїв Крут

31 Січня 2017, 15:10
1305

29 січня – Всеукраїнський день жалоби за полеглими курсантами під станцією Крути, що між Ніжином і Бахмачем, водночас, цей день – символ незнищенності українського народу. Саме тоді, у буремні дні Української революції, ця подія сформувала національну самосвідомість, - про це йдеться на сайт Христовоздвженського храму села Ощів.

І хоча банда Муравйова таки увірвалася у Київ і Україну на кілька тижнів заплутав червоний імперіалізм, молоді українці – надія нації – показали усьому світові, що вони – Герої.

Заупокійну Літію у Хрестовоздвиженському храмі села Ощів звершив настоятель священик Роман Світлик. Духовний наставник звернувся до вірних із словом проповіді: “Згадаймо сьогодні про тих молодих хлопців, які взяли на себе тягар війни. У ті дні, коли на Україну зі сходу сунула велика розбійницька армія, молода держава ще не сформувалася політично. І тому наодинці з ворогом шансів звичайно не було. Але завдяки героїзму та мужності тих курсантів, наступ на Київ вдалося стримати. Сьогодні вони, подібно новомученикам Православної Церкви, зокрема Митрополитові Київському і Галицькому Володимирові (Богоявленському), якого тоді ж закатували більшовики поблизу Лаври, осягнули райські обителі, оскільки сам Іісус Христос говорив: “Блаженний той, хто душу свою положить заради ближнього”.

Воістину, той народ, що знає і пам’ятає свою історію і культуру, що здатен стати віч-на-віч із ворогом, і найголовніше, той народ, що шанує своїх Героїв, пам’ятає їх та молиться за них – незборимий.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024