У профільному комітеті розглянули законопроєкт щодо депортованих українців

12 Лютого 2020, 18:11
1789

Члени профільного комітету одноголосно підтримали законопроєкт про визнання тих, кого примусово переселили з Польщі у 1944-1951 рр., депортованими.

Засідання профільного Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося 12 лютого.

Ініціатором законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки» став народний депутат України Вячеслав Рубльов.

За словами народного обранця, ініційований ним законопроєкт має за мету відновлення соціальної справедливості шляхом визнання примусового переселення осіб українського походження у 1944-1951 рр. з місць їх постійного проживання на території Польської Народної Республіки депортацією та здійснення відшкодування моральних та матеріальних збитків, соціальних пільг для людей, що постраждали внаслідок депортації у 1944-1951 рр.

«Законопроєктом пропонується передбачити в якості засобу компенсації збитків, завданих депортованим особам, щорічну разову матеріальну допомогу. Крім цього на депортованих осіб поширюються пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», як для учасників війни, а на членів сімей депортованих осіб – пільги, передбачені зазначеним Законом для членів сімей учасників війни», - підкреслив Вячеслав Рубльов.


 

Політик додає, що на Волині проживає багато тих, хто постраждав внаслідок примусового переселення. Та зазначає, що вказаний законопроєкт не має на меті загострювати відносини між Польщею та Україною.

Довідково: примусове переселення українського населення почалася 9 вересня 1944 р. в результаті Угоди між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного Визволення «Про евакуацію українського населення з території Польської Народної Республіки і польських громадян з території УРСР» та Договору між СРСР і ПНР «Про обмін ділянками державних територій» від 15 лютого 1951 року, примусово було переселено понад 700 тис. українців-автохтонів.
 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024