Волинянам дали поради, як правильно працювати з пестицидами

27 Лютого 2020, 09:49
Волинянам дали рекомендації щодо заходів безпеки при роботі з пестицидами 990
Волинянам дали рекомендації щодо заходів безпеки при роботі з пестицидами

При роботі з речовинами, які використовують в сільському господарстві, садівництві для боротьби зі шкідниками потрібно неухильно дотримуватись правил безпеки.

Для того аби не допустити виникнення випадків отруєння пестицидами, в Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області попереджають керівників господарств, фермерів, одноосібних селянських господарств, що при неправильному застосуванні пестицидів можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров'ю людини.

Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього.

  • Для обробки індивідуальних садів і городів можна застосовувати ті пестициди, які дозволили для роздрібного продажу населенню з обов’язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування. 
  • Для авіаційного методу можна застосовувати тільки ті  пестициди, які дозволили для авіаційного застосування в Україні.
  • Обробку рослин та інших об’єктів повинні здійснювати суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.
  • Використовувати пестициди в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в закладах  охорони здоров'я та побуті, а також продавати їх населенню потрібно тільки відповідно до державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98  «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».
  • До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники й авіаційні працівники  повинні допускатися по наряду при наявності допуску  та  посвідчення на право роботи з пестицидами та  медичної книжки встановленого зразка. 
  • Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові  до (10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускають проведення обробок у денні години у похмурі та прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче + 10 С. 
  • Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляться повинні бути встановлені попереджувальні написи.
  • При обробках медоносних рослин, фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів.
  • До виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів за сільськогосподарськими й лісовими культурами дозволяють використовувати повітряні судна, які зареєстрували в державному реєстрі повітряних суден України (сайт Державної авіаційної служби України (http://avia.gov/ua) та мають Сертифікат експлуатанта з експлуатаційними специфікаціями на виконання авіаційних-хімічних робіт.
  • У зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і приймання їжі, які забезпечують бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 метрів від меж застосування пестицидів.
  • Зона санітарного розриву між оброблюваним об’єктом та жилими приміщеннями повинна бути при наземному обприскуванні не менше 300 метрів, при авіаційному – 1000 метрів. Забороняють також авіаобприскування рослин в радіусі менш як 1 кілометр від населених пунктів і тваринницьких ферм, а також в радіусі 2 кілометрів від водоймищ рибогосподарського використання. 
  • Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами на сільськогосподарських культурах та інших угіддях, що розташовані ближче  5 кілометрів від місць постійного перебування пасік.
  • Після того, як одержують повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, який передбачили обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
  • Тривалість роботи з пестицидами 1 і 2 класу небезпеки не повинна перевищувати 4 години з іншими – 6 годин на добу з доробкою іншої частини робочого дня на операціях не пов’язаних із застосуванням пестицидів.
  • До роботи з пестицидами не допускають осіб, що не досягли 18 років, вагітні та жінки, що годують. Не допускають також на оброблені пестицидами площі дітей шкільного віку.
  • Особи, що контактують із пестицидами зобов’язані використовувати засоби індивідуального захисту: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази.
  • Під час роботи з засобами захисту рослин забороняють курити, вживати алкоголь та їжу.
  • Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг. 
  • Зберігати засоби захисту рослин потрібно окремо від мінеральних добрив, харчових продуктів, фуражу, питної води й різних предметів та матеріалів господарського призначення у паспортизованих складах. Не допускати можливості доступу до пестицидів дітей.
  • У разі підозри на отруєння відразу треба звертатися до лікаря та показати йому етикетку від препарату або розповісти з чим був контакт.
  • В боротьбі зі шкідливими організмами рекомендують купувати засоби захисту рослин в офіційних дистриб’юторів, спеціалізованих магазинах у відомих фірмах, котрі добре себе зарекомендували на ринку. Упаковка повинна бути заводською і потрібно звертати увагу на наявність захисних елементів таких як голограми, захисні плівки, номер партії тощо. Надто низька ціна на товар – це серйозний привід для підозри щодо його походження та якості.

Порушення Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Читайте також: Патрульні дали поради водіям, як діяти під час негоди

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром