Опублікували німецьке звернення до горохівчан 1943-го року

11 Лютого 2017, 13:15
2652

До річниці першого бою УПА - бою з нацистами - у вільний доступ виклали колекцію документів, які відображають збройне та інформаційне протистояння між німецькими окупантами та Українською повстанською армією спільно з підпіллям Організації українських націоналістів. Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Її публікація є частиною національної інформаційної кампанії «УПА - відповідь нескореного народу».

Колекцію підготували Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом СБУ та опублікували на Е-архіві визвольного руху. Всього у ній нараховується 61 документ.

Серед усіх матеріалів можна побачити німецьке звернення до українського населення із назвою «Українці Горохівської округи!».

Це була,так звана, пропагандивна листівка із закликом не допомагати українським повстанцям. Нагадаємо, що документ був створений у  квітні, 1943-го року.

Ось уривок зі слів Гертера Гебітскомісара:

«Тому то ГОСПОДАРІ І ГРОМАДЯНЕ не давайте бандитам жодної допомоги. Зголошуйте цих котрі допомагають, щоб їх унешкідливити. Не давайте їм охорони, бийте їх де їх надибаєте, бо тільки в цей спосіб допомагаєте УКРАЇНІ – інакше ні. Лише тоді, коли однодумно оберенетесь проти бандитів, можна буде знову вести спокійну працю і з уього зібрати подяку, яку приносить спокійна праця. Гертер Гебітскомісар»



 

«Діяльність УПА досягала таких масштабів, що окупанти не могли не реагувати на неї. У колекції міститься переклад наказу командувача СС і поліції генеральної округи «Волині та Поділля» Вільгельма Гюнтера. Ч. 41 від 7 червня 1943 р. У ньому окупаційний посадовець наказує знищити «національні заворушення» та роздає конкретні розпорядження німецьким каральним підрозділам про те, як діяти проти УПА», — розповів історик Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун.

 Поруч із військовими силами німецькі окупанти застосовували пропагандистський апарат. У колекції представлено 10 найпоказовіших німецьких листівок, спрямованих проти українських націоналістів. У них нацисти обзивали українських повстанців бандитами, вбивцями та грабіжниками та звинувачували в роботі на СРСР і світове єврейство.

Також тут можна знайти інформаційні антинацистські матеріали УПА: «Наш шлях не веде ані до Берліна, ані до Москви!», «Що ми закидаємо німцям», «На скін гітлерівських загарбників!» та інші.

Загалом, колекція документів містить біля 20 оригінальних бойових звітів про збройні зіткнення з нацистами: засідки на колони, напади на гарнізони та важливі об’єкти.

Переглянути документи можна на Е-архіві визвольного руху за посиланням.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024