Як у храмі села Ощів будуть протистояти коронавірусній інфекції

20 Березня 2020, 15:48
2471

Настоятель Тарасій Сидорук та Парафіяльна рада Свято-Хрестовоздвиженської релігійної громади ПЦУ села Ощів звернулися до прихожан у зв’язку з пандемією небезпечного вірусу COVID-19.

Відповідне звернення опублікувала пресслужба парафії на сторінці у Facebook.

Прихожан просять з розумінням поставитись до карантину. Зокрема, перебувати у храмі можуть не більше 10 чоловік одночасно. На час пандемії достатнім виявом шанування святинь є поклоніння чи поклон перед ними, без цілування.

Також у храмі будуть регулярно проводити заходи з дезінфекції. Як тимчасовий й надзвичайний захід існує можливість сповіді й причастя на дому.

Далі подаємо звернення повністю для ознайомлення:

«Дорогі брати і сестри у Христі!

«Нову заповідь даю вам: «Любіть один одного»! Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви! По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (Ін. 13:34-35).
Страшна хвороба – кононавірус, що стрімко поширилася світом, – змушує кожного з нас знову й знову задуматися не лише про власне життя, а й про наших ближніх. На жаль, посіяна у суспільстві паніка часто наповнює людські серця жорстокістю й злобою, і замість братньої любові й підтримки у світі панує розбрат і ворожнеча.

Звертаємося із закликом до кожного православного ощівчанина: у ці непрості часи не впадаймо у паніку та відчай, не переповнюймо наші серця самоспасительною зарозумілістю, головною ідеєю якої є абсолютизація людиноцентризму та заперечення надії на Боже милосердя. Пам’ятаймо, що Бог присутній там, де є любов до Нього та до наших ближніх.

Відповідно до рішення Священного Синоду Православної Церкви України (журнал №9 від 17 березня 2020 року), наша парафія, як і всі релігійні громади в Україні, враховує та виконує законні приписи, розпорядження й карантинні обмеження, які впроваджуються державою, органами місцевого самоврядування та органами охорони здоров’я, намагаючись не допускати як ігнорування реальної небезпеки, так і проявів паніки.

Читайте також: Горохівщина підтримує Волинську обласну лікарню у боротьбі з коронавірусом

У контексті цього Священний Синод акцентує увагу на необхідності сприйняття викликаних поширенням хвороби змін та обмежень як аскетичний подвиг стриманості та самообмеження від спілкування (затвору), сутність яких співпадає із метою та практикою посту, пам’ятаючи слова Спасителя: «Коли молишся, увійди до кімнати твоєї і, зачинивши двері твої, помолись Отцю твоєму, Який у таїні, і Отець твій, який бачить таємне, воздасть тобі явно» (Мф. 6:6).

Враховуючи затверджені Священним Синодом практичні настанови для єпископату, духовенства і вірних у зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби (COVID-19), повідомляємо, що у нашому Хрестовоздвиженському храмі Богослужіння припинятися не будуть, проте буде введено ряд заходів, спрямованих на протидію поширенню небезпечного вірусу.

Так, зокрема, згідно із визначеними владою правилами, до закінчення карантину одночасно у приміщенні храму можуть бути присутніми лише 10 осіб. Інші вірні, які приходитимуть на Богослужіння, зможуть молитися в притворі чи на вулиці. Крім того, для уникнення масових скупчень людей, у храмі відбуватиметься загальна сповідь. Якщо хтось матиме бажання особистої Сповіді, до неї можливо буде приступити напередодні Богослужіння, заздалегідь узгодивши це з настоятелем.

Також у нашому храмі вживаються і будуть вживатися усі заходи, спрямовані на протидію поширенню хвороби, зокрема використовуються засоби дезінфекції. Водночас звертаємо увагу кожного: згідно з рішенням Священного Синоду на час пандемії достатнім виявом шанування святинь (Хреста, ікон, святих мощей) є поклоніння чи поклон перед ними, без цілування.

Як виняток, Святе Причастя у нашому храмі на час пандемії буде подаватися священиком з дискоса у руки причаснику. Також, як тимчасовий й надзвичайний захід, існує можливість Сповіді й Причастя вірних на дому. Особливо це стосується хворих, немічних та людей літнього віку, які підпадають під найбільший ризик під час пандемії.

Закликаємо кожного: при будь-яких ознаках недуги чи поганому самопочутті подумайте не лише про себе, а й про свого ближнього, утримайтесь від відвідування храму, а як писав апостол Яків, «хворий якщо хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і підніме його Господь; і якщо він зробив гріхи, простяться йому» (Як. 5:14-15).

Читайте також: У горохівську лікарню закуплять два апарати для штучної вентиляції легень

Водночас ми розуміємо, що Церква не може віддалитися від людини, а продовжує виконувати свою Богоспасительну місію на землі. При потребі Таїнства Хрещення та Миропомазання будуть здійснюватися настоятелем на дому.

Якщо випаде необхідність здійснювати чин похорону, через встановлені обмеження він може бути звершений на храмовому подвір’ї або ж на місцевому кладовищі. Проведення поминальних обідів чи інших подібних заходів, що передбачатимуть велику присутність людей, не буде благословлятися.

Прес-служба нашої парафії робитиме усе можливе, щоб забезпечити вчасну публікацію фото- та відеоматеріалів і, якщо дозволятимуть технічні умови, прямих трансляцій Богослужінь на офіційній сторінці парафії у мережі Facebook.

У часи складних випробувань, які співпадають з днями нашої духовної весни – Святої Чотиридесятниці, не втрачаймо живої спасительної віри, перебуваймо у духовній єдності один з одним, молімося Господу за себе та своїх ближніх, благаючи миру, спокою та милосердя до кожної християнської родини.

Многих Вам літ!

З любов’ю у Христі – настоятель парафії священик Тарасій Сидорук, голова Парафіяльної ради Віталій Новосад».

 

Читайте також:

 

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром