У Горохівському районі нарахували більше тисячі хворих на цукровий діабет

25 Лютого 2017, 15:30
1365

Протягом 2017-18 років у Горохівському районі діятиме програма боротьби із цукровим діабетом. Її затвердили на 12 сесії районної ради, 23 лютого.

Розробником є Горохівська центральна районна лікарня. Також, візьме участь Горохівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в країнах світу до 4-6 відсотків населення хворіє на цукровий діабет.

За 2016 рік в Горохівському районі зареєстрували 1274 людини, які хворіють цукровим діабетом.  З них 260 хворих – інсулінозалежні, з яких 12 хворих – діти.  Проте, кількість людей з не діагностованим цукровим діабетом у 3-4 рази більша за наведену цифру. 

Відповідно до світової статистики кожні 13-25 років кількість хворих на цукровий діабет подвоюється. Аналогічна тенденція спостерігається і у Волинській області, де показник захворюваності склав 250,7  на 100 тисяч населення у 2015 році. Актуальність прийняття Програми зумовлена потребою у невідкладному вжитті заходів для поліпшення медичної допомоги хворим на цукровий діабет.

МЕТА ПРОГРАМИ

Метою Програми є підвищення ефективності заходів, спрямованих на:

-  діагностику, профілактику та лікування хворих на цукровий діабет, його ускладнень;

- запобігання та зниження рівня захворюваності на цукровий діабет, ускладнень, інвалідності та смертності;

- збільшення тривалості та поліпшення якості життя хворих шляхом підвищення рівня та забезпечення доступності медичної допомоги, адаптації їх у суспільстві

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ​

Для досягнення визначеної цією Програмою мети необхідно:

- поліпшити підготовку медичних працівників з питань профілактики, діагностики ті лікування хворий на цукровий діабет, насамперед для закладів первинної медико-санітарної допомоги;

- проводити постійний скринінг цукрового діабету та його ускладнень;

- створити і забезпечити належне функціонування системи профілактики, діагностики та лікування хворих на цукровий діабет;

- впровадити у практику діяльність стандарти ( локальні протоколи) надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет;

- широко застосовувати сучасні медичні технології;

- удосконалювати порядок забезпечення хворих лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

- забезпечити заклади охорони здоров’я сучасними діагностичними системами для оцінки ефективності лікування хворих, своєчасного виявлення та лікування ускладнень, зумовлених захворюванням на цукровий діабет;

- забезпечити створення та ефективне функціонування реєстру хворих на цукровий діабет;

- удосконалити систему соціального захисту і реабілітації хворих;

- сприяти розвитку міжнародного співробітництва з відповідних питань;

- активізувати роз’яснювальну роботу серед населення для підвищення рівня обізнаності з питань профілактики, діагностики та лікування хворих на цукровий діабет.

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

Фінансування Програми здійснюється  за рахунок коштів державного та районного бюджетів у межах фінансових можливостей. На 2017-18 роки з районного бюджету на вирішення даної проблеми виділять 1 мільйон гривень. Державний бюджет фінансуватиме Програму у межах надходження коштів.

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Виконання Програми дасть змогу:

- підвищити рівень компенсації цукрового діабету: у дорослих з 3 до 13%, у дітей з 10 до 35%;

- зменшити кількість випадків ускладнень,зумовлених захворюванням на цукровий діабет: діабетичних гангрен, важкого ступеня діабетичної ретинопатії, ампутацій стопи з приводу цукрового діабету;

- знизити рівень первинного виходу на інвалідність (насамперед хворих працездатного віку) внаслідок ускладнень, зумовлених захворюванням на цукровий діабет,  рівень смертності на 10%.  

ЗАХОДИ  ПО  РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

Програма передбачає придбання інсуліну для хворих на інсулінозалежний діабет, таблетованих цукрознижуючих  лікарських засобів  та препаратів для хворих на нецукровий діабет, витратних матеріалів для глюкометрів. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024