У Мінрегіоні розповідають, як поводитись із побутовими відходами під час карантину

11 Квітня 2020, 16:42
679

У Мінрегіоні дали рекомендації щодо поводження з побутовими відходами під час карантину.

Про це йдеться на сторінці Мінрегіону у фейсбуці.

Міністерство розвитку громад та територій України звертає увагу громадян на особливості поводження з побутовими відходами в період карантину.

Можливості комунальних служб, які займаються збором, сортуванням та утилізацією відходів, значно зменшилися у порівнянні зі звичайним часом. Таким чином, зараз кожне домогосподарство зобов’язане долучитися до практики зменшення та мінімізації відходів.

Першим пріоритетом в системі управління відходами є запобігання їх утворенню. Це будь-які заходи, спрямовані на мінімізацію кількості відходів, які генерують домогосподарства: не користуватися одноразовим посудом, замінити пластикові пакети на сумки багаторазового використання тощо. Зокрема, рекомендується зменшувати обсяг відходів у відрі або пакеті: ущільнювати, стискати та спресовувати його.

Другий пріоритет – підготовка до повторного використання: перевірка, чистка та ремонт речей, в результаті чого вони стають придатними до повторного використання без перероблення.
Непотрібний одяг, взуття та побутову техніку можна віддати на благодійність. Список організацій, які займаються прийомом бувших у вжитку речей в містах України можна знайти в мережі Інтернет.

Третій пріоритет – це роздільне збирання побутових відходів. Громадянам необхідно роздільно збирати побутові відходи вдома та розділяти їх на різні компоненти. Це може бути: скло, папір, пластик, органічні відходи, побутовий металобрухт, текстиль, дерево, небезпечні відходи у складі побутових відходів.

Головний принцип роздільного збору відходів: мити + стискати + стежити за маркуванням.
Після закінчення карантину пластик, папір та склотару можна буде здати у пункти прийому вторинної сировини та отримати гроші. З органічних відходів можна виробляти компост і отримувати екологічні добрива для поліпшення якості ґрунтів.

Для довідки:

У середньому показник утворення відходів в Україні становить 250-300 кілограмів на рік на людину. За статистикою, в минулому році утворилось майже 53 мільйона кубічних метрів побутових відходів, або понад 10 мільйонів тонн, які були захоронені на 6 тисячах сміттєзвалищ і полігонів.

Під час карантину ці прості правила набувають особливого значення. Розумне поводження з побутовими відходами є свідомим вибором кожної людини.


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024