Керівників волинських громад просять організувати прибирання сміття у лісах

17 Квітня 2020, 16:08
1102

Напередодні Великодніх свят начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко звернувся до всіх волинян та керівників громад зокрема, закликаючи не перетворювати ліс у смітник та вирішувати проблему комплексно.

Як саме, посадовець зазначив у своєму дописі на сторінці у фейсбуці.

Читайте також: Ліс – не фенікс: як на Волині масово горять екосистеми, хто їх підпалює і гасить

«На початку квітня від Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства відправили листи на ОТГ області. У листі просимо звернути увагу питання упорядкування сміттєзвалищ та посилити роботу з населенням щодо поводження із твердими побутовими відходами.

Ліси перетворюються на сміттєві полігони. Працівникам волинських лісгоспів приходиться прибирати не менше 100-120 гектарів лісів кожного року. Хаотичні звалища розповзлись практично по всій території державного лісового фонду, але, як правило, знаходяться поблизу населених пунктів. Найбільш болючим для мене є бачити, як узбіччя доріг, ліси, майданчики прибирають діти. Дорослі свинячать, а дітям прибирати.

Проблему не вирішимо прибиранням і звинуваченням у засміченості місцевих жителів. Маємо разом вирішувати проблему із полігонами для твердих побутових відходів у області. Люди часто викидають сміття хаотично саме через відсутність на їх території полігонів.

Відповідей на наш лист від громад або не було, або були дуже несподівані. Окремі керівники громад прислали нам у відповідь: «Приберіть сміття у лісі».

Сміття – гостра соціальна тема. Це одна із складових децентралізації. Люди мають розібратись із відходами життєдіяльності та господарювання. Органи місцевого самоврядування мають розуміти важливість цієї проблеми.

Працівники підрозділів лісової охорони ще жодної весни так багато робочого часу не проводили на гасінні пожеж. У нас 5 клас пожежної безпеки. Зараз, коли є не найкращі часи для економіки, коли в країні діють посилені протиепідемічні заходи, працівникам лісової охорони треба знов ставати за прибирання. Прибирати будемо при першій можливості вивести людей. Це знову будуть короткострокові заходи.

Бачимо тільки один вихід із ситуації – через свідомість. В першу чергу, через свідомість керівників і представників органів місцевого самоврядування. Тому із травня місяця усі соціальні ініціативи і проекти лісівників будуть реалізовуватись у тих громадах, із якими буде порозуміння і хороша динаміка по прибиранню сміття із лісів та лісових узбіч.

Не один раз писав, що ми наражаємо наших дітей на те, щоб їсти пластикові гриби і ягоди.

Вважаю, що без органів місцевого самоврядування лісівники це питання не вирішать.

А поки на такі стихійні звалища, як на фотографіях, за завтра-післязавтра добре додадуть сміття», – йдеться у дописі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39