З усієї Волині, бджолярів готують тільки в Горохові

03 Березня 2017, 10:03
1889

У профтехучилищах Волині фактично зупинився процес ліцензування нових професій, відтак замість підготовки робітників на дорожньо-будівельних машинах, дороги ремонтують … трактористи.

Про це йшлося під час розширеної наради керівників професійно-технічних навчальних закладів. Інформує «Волинська правда».

За словами начальника управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА Людмили Плахотної, у 2016 році, як і в попередні 2 роки, ПТНЗ області мали проблему з виконанням державного/регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів. При плані 4 382 особи, виконання склало 3 953, або ж 90,2%.

Враховуючи конкуренцію на ринку освітніх послуг регіону та інших сусідніх держав, демографічну ситуацію, каже Плахотна, на особливий контроль має бути поставлена у ПТНЗ професійна орієнтація учнів ЗНЗ.

«На мою думку, надважливу роль при формуванні замовлення на підготовку робітничих кадрів відіграють професії, які є новими, сучасними на ринку праці. На жаль, в області фактично зупинився процес ліцензування і з червня 2015 року, після прийняття Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та передачі ним повноважень ліцензування тільки Міністерству освіти і науки України, закладами профтехосвіти була ліцензована лише 1 професія і та стара», - наголошує Плахотна.

Окрім того, зазначає головна освітянка Волині, уряд затвердив перелік із 19 професій загальнодержавного значення, підготовка робітників за якими буде здійснюватись за кошти державного бюджету. У наших ПТНЗ таких є 5. Але з цього переліку є можливість ліцензувати і інші, потрібні на ринку професії, проте ця робота не проводиться.

У поточному році, додає Людмила Плахотна, значно збільшені видатки на будівництво, ремонт та утримання доріг, але жоден навчальний заклад немає ліцензії на підготовку робітників для роботи на автогрейдерах, екскаваторах, дорожньо-будівельних машинах.

«Ми сьогодні маємо для цієї галузі готувати кваліфікованих робітників, а у нас на цих роботах працюють трактористи. Крім того, Україна є основним постачальником меду в країни ЄС, а професії бджоляр у нас немає в жодному ПТУ, готує тільки один Горохівський коледж. Це теж наша ніша, яку ми мали б зайняти в майбутньому», - каже Плахотна.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром