Найбільше шкодять лісам на Горохівщині короїд і підпали

13 Травня 2020, 13:59
2083

У 2020 році Горохівське лісомисливське господарство висадило 66 гектарів лісу.

Про це стало відомо 13 травня на робочій зустрічі голови райдержадміністрації Сергія Мишленика  із директором державного підприємства «Горохівське лісомисливське господарство» В’ячеславом Дейнекою – інформує сайт Горохівської РДА.

Керівник розповів про сплату підприємством податків, втілення соціальних програм, об’єми проведених рубок, у тому числі й санітарних заходів, та про напрямки реалізації деревини. Під час зустрічі аналізували дві взаємопов’язані теми – всихання та вирубку лісів.

«Саме через пошесть короїда лісівники змушені проводити санітарну вирубку лісу, адже іншого способу врятувати зелені насадження від шкідника поки не існує. Пос­тійно ведеться робота, ліси весь час моніторяться. Одна з вагомих складових роботи лісівників – відновлення лісу.

Весняні заходи, які щороку проходять в районі, покращують співпрацю лісівників із громадами. Спільно висаджений ліс стає загальним предметом турботи, згуртовує людей. В 2020 році ДП «Горохівське ЛМГ», у зв’язку із карантинними заходами, провело лісовідновлення власними силами на площі 66 га», – проінформував директор державного підприємства.

На сьогодні не меншим лихом для лісів є підпали сухостою та сміття, які набувають характеру епідемії. Зі слів В’ячеслава Дейнеки, на час пожежонебезпечного періоду на підприємстві функціонує п’ять добровільно-пожежних дружин з числа працівників лісгоспу, загальна чисельність яких 32 людини.

Створили 30 кілометрів мінералізованих смуг (протипожежних бар’єрів), шляхом очищення певної ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. Як правило, це роблять механізованим способом. Мінеральний шар грунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, в процесі цього присипають землею.

Читайте також: Як і навіщо горохівські лісівники підгодовують диких тварин. ФОТО

Під час загорання така зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. Території з молодими насадженнями, особливо хвойними, обов’язково потребують захисту. Облаштовують їх також вздовж доріг та на межі з сільгоспугіддями.

Окрім створення нових смуг, кілька разів на рік працівники лісової галузі проводять догляд за вже існуючими, так як накопичення шару горючих матеріалів відбувається постійно. Цьогоріч обстежили 30 кілометрів мінералізованих смуг.

Читайте також: Лісівничі династії: хто доглядає за лісами Горохівщини

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024