Ціни на живець свиней незначно зросли
Для операторів ринку свинини в Україні літо розпочалося з приросту цін.
Згідно з підсумками щотижневого моніторингу закупівельних цін на свиней забійних кондицій цього тижня середньоринкова позначка зросла на 1% порівняно з кінцем весни – до 46,2 грн/кг. Про це повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».
«У ході попередніх торгів вітчизняні виробники свинини «розписали» товарні партії цього тижня на 0,25−1 грн/кг дорожче ніж тижнем раніше. Тож ціни закупівлі свинини живою масою у перший тиждень літа коливалися в межах 45−47 грн/кг. Водночас, представники м’ясопереробної галузі мають сумніви, що наступного тижня ціни залишаться на цьому ж рівні», – розповідає Олександра Бондарська, керівниця аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України».
Так, представники м’ясопереробної галузі одностайно відзначають, що реалізація продукції досить млява, а пропозиція живця – достатня. При цьому, кволі продажі цього тижня змусили окремих операторів перенести попередньо замовлені об'єми на наступний тиждень, а деякі завершають тиждень з більшими перехідними запасами, ніж планували.
«З огляду на такі ринкові обставини закупівельники живця свиней передбачають зменшення об'ємів заготівлі та, як наслідок, послаблення цін закупівлі наступного тижня», – пояснює експертка.
Варто зазначити, що окрім цього, у якості факторів, що тиснуть на котирування на ринку живця, відзначають несприятливі для пікніків погодні умови, очікуване послаблення реалізації після тривалих святкових вихідних, наявність пропозиції імпортованої сировини.
«Представники м’ясопереробної галузі вважають, що очікуване просідання цін буде не надто сильним (в межах 1−1,5 грн/кг) та нетривалим. Так, вони очікують, що підвищення температурних показників позитивно вплине на споживчі настрої та кінцеву реалізацію охолодженої свинини», – додає Бондарська.
За словами фахівчині, вже у третій декаді місяця, перед наступними святковими вихідними, ціни закупівлі мають відновитися. Водночас, сама зміна цін закупівлі не слугуватиме значним стимулом для активнішого попиту, який став низькоеластичний до таких коливань.
«З огляду на це, окремі представники м’ясопереробної галузі висловлюють сподівання на зниження амплітуди цінових коливань цього літа», — підкреслюють в АСУ.