Померла легендарна зв‘язкова УПА, яка жила у Горохові

01 Липня 2020, 09:05
1144

У вівторок, 30 червня, на 95 році життя відійшла у вічність членкиня ОУН, легендарна волинська зв‘язкова УПА, багаторічна ув‘язнена в сталінських таборах Тамара Криштальська.

Жінка народилася 15 січня 1926 року в селі Милятин Іваничівського району. До лав ОУН вступила в 1942 році. Мала псевдо «Мотря», повідомляє Український інтерес.

Тамару Криштальську заарештували 22 лютого 1945. Була засуджена до 15 років каторги і п’яти років позбавлення громадянських прав. Покарання відбувала у Воркуті, де три роки працювала на шахті, а потім вантажила сіно для коней.

Жінка розповідала, що її здала однокласниця, яка заявила про її зв’язок з упівцями.

«Повезли в Луцьку тюрму Народного комісаріату державної безпеки. Вдень був слідчий, а після півночі – садисти. По декілька годин били кулаками по голові, батогами – по спині, катували струмом, що все тіло трясло. Мама на побаченні мене не впізнала. Дівчата з допитів приходили “сині”. У камері було 25 дівчат. Спали на підлозі, “валетом”, бо бракувало місця. Матраців не було. Замість них використовували плащі чи рядна, що родичі передали. Повели в парну для дезінфекції, розібрали догола. А всі конвоїри – молоді хлопці. Яка то була кара господня, скільки ми сорому “наїлися”! На тиждень кинули в камеру-одиночку в підвалі. Щурі, як кабанчики, бігали по мені», – розповіла Тамара Криштальська «Газеті по-українськи».

У січні 1955 вона переїхала в Кемеровську область на спецпоселення. Там жили її батьки, яких за рік після арешту виселили з Горохова.

Наступного року жінка вийшла заміж за колишнього підпільника Василя Криштальського, якого знала ще з дитинства. Разом із ним працювали в таборах на шахті.

1969 поселилася із сім’єю в Кривому Розі. У 2001 році перебралася до рідного Горохова, де проживала до останнього дня свого життя.

Читайте також: Загиблий Герой з Нововолинська сьогодні міг би відсвяткувати своє 29-річчя

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024