Які овочі та фрукти подорожчають після затяжного карантину

14 Липня 2020, 11:09
Овочевий ринок 1262 Джерело: tsn.ua
Овочевий ринок

Від того, що ми їмо, залежить і те, скільки це коштує.

Українці їдять більше, ніж європейці. Але різниця в тому, що і скільки. Наприклад, м'яса, за раціональної норми у 80 кілограмів на рік, з'їдають не більше 53. Те саме із рибою: за норми у 20 кілограмів – 13. Норму виконали по хлібу і макаронам – 100 кілограмів. А от фруктів недоїдають на 30 кілограмів, бо норма 90, а їдять 60 кілограмів на рік. І переїдають картоплі на 6 кілограмів. Але від того, що ми їмо, залежить і те, скільки це коштує – повідомляє ТСН.ua.

«Цього року в Україні спостерігаються божевільні цінові гойдалки з фруктами. Черешня по 100 гривень за кілограм. Мелітопольська кілька тижнів тому була по 250 гривень. Ягоди:  малина  чорниці, смородина – все починається із сотні гривень. Лохина – 230  гривень за кілограм. Полуниця теж захмарна – 100-120 гривень за кілограм і ціна не впала», – йдеться  в повідомленні.

У першу чергу, зазначається, що українці викреслюють зі свого раціону, фрукти і ягоди.

«На овочах теж не надто розгуляєшся. Помідори – 40  гривень за кіло, 50 і по 70 гривень. Огірки хіба дешевші, бо пішли ґрунтові. Нині огірок коштує 20 гривень. Минулого року огірки були по 10-12 гривень», –  підкреслює видання.

Картопля по 15-20 гривні за кілограм. І дешевшою вона не буде.

«На сьогодні ціна в Україні на картоплю у 2,5 раза вища, ніж у Польщі», – повідомляє  президент Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

На це вплинула погода, а точніше негода. Навесні померзло, потім помокло. Плюс проблеми з логістикою через карантин. Тож чимало людей не доїхали до своїх городів, бо транспорт не ходив. Тож восени слід чекати рекордно дорогої картоплі. Дорожчої, ніж торік. Цього року, каже Олег Пендзин, буде іще гірша ситуація, тому що наші сусіди від нас ще й закриваються – білоруси закрили картоплю від нас. А це означає, що збити ціну картоплею з Білорусі не вийде. А ще не буде білоруського часнику та цибулі. Загалом, весь борщовий набір стрибне щонайменше в півтора раза.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024