Новина про те, що власників «безадресних будівель» штрафуватимуть, – фейк

15 Липня 2020, 15:08
1181

На Дубенщині місцева громада актуалізувала неправдиву інформацію про штрафи за відсутність адресної таблички на будинку.

14 липня на сайті Смизької ОТГ з'явилася інформація про те, що власників «безадресних будівель» штрафуватимуть. У поширеній інформації йдеться, що штрафи  вводять із 1 червня. Власне, як зазначають на сторінці  «По той бік новин» у фейсбуці – це фейк, який шириться мережею ще з травня 2020 року.

Особливо активно цю неправдиву інформацію поширювали на Західній Україні не лише інформаційні сайти й користувачі соціальних мереж, а й офіційні ресурси громад та міськрад. Нещодавно її повторила і громада з Дубенщини.

Наразі інформація про те, будуть штрафувати за відсутність адресної таблички на будинку, тому що це вимога Держстату у зв'язку з проведенням перепису населення, є брехнею. Водночас відповідно до статті 152 КУпаП за відсутність адресної таблички можуть штрафувати  – це правда. Адресні таблички мають встановлювати власники – це теж правда.

Ще у 2005 році Державний комітет з питань ЖКГ затвердив правила утримання будинків. Його вимоги адресовані власникам або балансоутримувачам будинків, але пункт про таблички звучить дещо розмито «На фасадах жилих будинків поміщаються покажчики  назви вулиці, провулка, площі, номер будинку та ін.» (правопис збережено). 

Ні відповідальності, ні строку на виконання не зазначено. А немає відповідальності – немає обов'язковості виконання. Тому місцеві ради (не всі) у своїх правилах благоустрою уже конкретно прописують вимогу: «Номерні знаки встановлюються власниками» або «власники зобов'язані забезпечити наявність номерних знаків». І за невиконання цієї вимоги уже можна притягнути за порушення правил благоустрою (ст. 152 КУпаП). 

Штрафи в повідомленні ЗМІ хоч і правдиві, але для ефекту вказані по максимуму – 1360 грн для громадян та 1800 грн для юросіб. Хоча стартують вони насправді з 340 грн.

Тепер щодо конкретних документів. Як зазначають у «По той бік новин», їм вдалося знайти лише звернення місцевого відділу статистики на Луганщині та Ужгородської міськради за 2019 рік, де вони просять навести лад із номерами будинків, посилаючись на постанову Кабміну «Про перепис населення 2020». В постанові жодних вимог до місцевих органів влади чи власників будинків немає. Тому держстатистика «просить». Жодних листів, вказівок, вимог, рекомендацій з вимогою до 1 червня забезпечити табличками будинки місцевим органам Держстат не надсилав. Держстат взагалі не має жодного відношення до поширеної новини.

Принагідно зазначимо, що Відділ статистики у Дубенському районі наприкінці 2019 року теж повідомляв краян про потребу встановити адресні таблички, що мало б полегшити процес перепису населення та допомогти екстреним службам орієнтуватися під час прибуття на виклик. Однак про притягнення до відповідальності за відсутність таблички не йшлося.  

Сам же фейк походить із допису Андрія Пінчука, старости кількох сіл із Дніпропетровщини. Він, як посадовець, установив термін упорядкування адресного господарства для мешканців своєї ОТГ. Місцеве дніпропетровське видання ретранслювало інформацію на всеукраїнському рівні, і ось уже три місяці її з різною інтенсивністю й «офіційністю» повідомляють різні видання й громади. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39