Мешканці Жабча просяться на Рівненщину

20 Квітня 2017, 07:30
2887

Мешканці села Жабче на Горохівщині прагнуть до об’єднання в рамках децентралізації із селом Боремель на Рівненщині.

Про це йдеться у матеріалі Наталії Малімон на шпальтах видання День.

Так географічно й історично склалося, що волинське село Жабче завжди орієнтувалося на рівненський Боремель, до якого всього три кілометри, й їхні землі — межують. Тут базар, на який жабченці виносять крам, магазини, пекарня, через Боремель вони мають чотири на день автобусні рейси на Луцьк. А головне, що в Боремлі – школа, через яку пройшло не одне покоління жабченців.

«І тато мій навчався у Боремлі, й мама, я там навчалася, й діти — туди ж», — каже Жабченський сільський голова Людмила Фандич, констатуючи, що наразі й дитсадок у них — в Боремлі, бо у своєму селі немає.

Жабче — село невелике і занепале, хоча тут — сільська рада, клуб, бібліотека, а головне — фельдшерсько-акушерський пункт. Кращі часи — у минулому, тому мало молоді, якій нема роботи, відповідно, мало народжується дітей. У місцевій школі на дев’ять класів — усього 26 дітей. На неї невдовзі чекає реорганізація. Не набирається група на дитсадок. 

Фандич переконує: «Люди в курсі, що відбувається реформа місцевого самоврядування, тому й просяться, щоб наше Жабче стало частинкою Боремельської об’єднаної територіальної громади».

Найближче волинське село Перемиль – за сім кілометрів, і воно не зможе стати центром ОТГ, не маючи відповідної інфраструктури. Жабче «сватають» в ОТГ аж у Сенкевичівку. А для селян це – незручно. Навіть автобус у тому напрямку один.

Селяни, каже голова, чудово розуміють, що про зміну меж областей і не йдеться. 

Голова Боремельської об’єднаної територіальної громади на Рівненщині Віктор Корінь сподівається у пошуках інвестора «вийти на Польщу». Боремельська ОТГ включена у міжнародний проект Світового банку, коштами якого облаштують амбулаторію. Про те, що волиняни із Жабчого просяться до ОТГ, начуваний. Проте змін меж областей ще не передбачено. 

«Освітня субвенція не надається на учнів, а лише на школу, тому виходить, що жабченців ми вчимо своїм коштом. Нам би було зручно їх до себе приєднати, виходячи навіть із цієї ситуації», — каже Віктор Корінь.

У Боремлі освітлюють вулиці за допомогою сонячних батарей, у селищі впав рівень злочинності. Тут навіть на автобусних зупинках врізали розетки для підзарядки мобільних пристроїв та провели wi-fi.

 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024