Чи вдарив мороз по горохівських аграріях

26 Квітня 2017, 09:03
1407

Різке похолодання, поривчастий вітер, заморозки та град – погодні умови, до яких все ніяк не можуть звикнути волиняни останнім часом.

У хід знову пішов теплий одяг, замислювались і над відновленням опалювального сезону. Інформує Конкурент.

Не легко доводиться і місцевим аграріям, які працюють під відкритим небом. Зміна клімату впливає на польові роботи, врожайність чутливих до холоду культур. Але господарники не втрачають оптимізму і діляться невеличкою радістю – не довелося розчищати снігові замети, як у Харкові, Дніпрі чи в Одесі.

Тому, пропонуємо дізнатися, чи очікують цьогоріч горохівські аграрії, члени спілки «СПАС», зменшення врожайності та як погода впливає на господарські рішення.

Виявляється у Горохівському районі холодний стрес.

«Звісно, що зниження температури вплине на врожайність, але силу цього впливу ми зможемо оцінити, коли потепліє. Наразі – нічого критичного. Про пересів, загибель культур мова не йде. Рослини зараз знаходяться в стресі. Вегетація культур або уповільнилася, або й взагалі не відбувається.

Наслідком буде зниження врожаю в межах 0,5-1, т/га, однак теплий і вологий травень може компенсувати цей холод, в такому випадку планові показники урожайності збережуться», – пояснює головний технолог з рослинництва ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Ярослав Мазуренко.

Ярослав Мазуренко
Ярослав Мазуренко

На думку керівника ПОСП імені Шевченка Андрія Турака, похолодання найбільше вплине на врожайність у Поліських районах, адже там завжди було холодніше.

«Традиційно, у північних районах Волинської області завжди було холодніше. Це стосується Ратнівського, Любешівського, Маневицького, Камінь-Каширського. А тепліше – у південних районах – Горохівському, Іваничівському, Луцькому, Володимир-Волинському, Ківерцівському.

Похолодання не є критичним для сільськогосподарських культур, таких як пшениця та ячмінь. Кукурудза, наприклад, ще не зійшла. Тому все не критично. Звісно, що холодна погода вплине на плодово-ягідні дерева, які вже знаходяться у фазі цвітіння».

Андрій Турак
Андрій Турак

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024