Історія Перемильського палацу та його мешканців на панській горі

27 Квітня 2017, 07:03
13662

За шість кілометрів від Берестечка над Стиром лежить село Перемиль, яке існує з часів князя Любарта. В різні часи воно було у власності  Лещинських, Скшинських та Петрушевських.  З 1906 до 1914 роки в родинному палаці в Перемилі на Волині творило подружжя відомих польських художників Михайлини (дівоче прізвище Петрушевська) та Конрада Кжижановських.

Саме завдяки їхнім роботам та родинним фотографіям ми сьогодні можемо побачити, як виглядав палац в Перемилі, адже до наших часів дійшло лише два зображення, намальовані Наполеоном Ордою в 1874 році.

Перемильський палац був побудований на місці давньоруського городища на пагорбі, що омивається річкою Стир. Здавна пагорб називали Панська гора. До палацу вів одноарковий мурований міст. На мості знаходилась сторожка, або навіть надбрамна вежа. На зображені Наполеона Орди можна побачити капличку, двоповерховий будинок з галереями на другому поверсі вздовж будинку.

Читайте також: Колесо історії. Холонівський палац

Від розкішного палацу в Холоневі залишилася пивниця

Одним із перших власників маєтку в Перемилі із родини Петрушевських був Ігнаци, син Войцеха та Маріанни Лампарської, який був камергером польського короля Станіслава Августа. Ігнаци в кінці ХVIII століття разом з дружиною Малгожатою Гоусант та дітьми проживав у палаці. Далі перемишльські володіння передавались по спадковості. Точна дата будівництва палацу в Перемилі невідома, знаємо лише, що зявився він в  ХVIII столітті.

4
Перемильський палац на малюнку Наполеона Орди
Перемильський палац на малюнку Наполеона Орди

Вкінці ХІХ століття маєтком володів Францішек Петрушевський та Марія Анджейкович. Родина проживала в Варшаві, а влітку приїжджала в Перемиль.

1 вересня 1883(1889?) року в родині Петрушевських народилась донька Михайлина. З дитинства у дівчинки був художній талант. Приватні уроки Михайлині надавав відомий художник Олександр Мілош (Котарбінський), професор Академії образотворчих мистецтв у Варшаві. З 1904 року вона розпочала навчання в тій же академії, її куратором був Конрад Кжижановський.

Конрад Кжижаноський народився 15 лютого 1872 року в місті Кременчуг. Освіту здобув в Києві та Петербурзі. У 1897 виїхав до Мюнхена, де навчався в приватній школі малярства Симона Голлоші. В 1900 році повернувся жити до польської столиці, де розпочав викладацьку діяльність.

Між викладачем та студенткою спалахнули почуття, в 1906 році вони взяли шлюб. Конрад в своїх багаточисленних листах  до Михайлини ласкаво називав її «Міша», або «Мишка». Михайлина була головною моделлю Конрада, саме тому маємо багато її портретів, виконаних рукою чоловіка. В 1907 році подружжя поїхало в подорож по Італії та Корсиці. Кілька років Кжижановські проживали в Парижі та Лондоні, де Михайлина удосконалювала свої таланти в Академії Рансона.

Читайте ще: Горохівська резиденція Стройновських

З початком Першої світової війни подружжя переїхало до Перемильського палацу, де проживали до 1917 року. За цей період маємо багато цікавих робіт Кжижановських, на яких можемо побачити красу Волині, її мешканців. Подружжя подорожувало по волинських містечках і створювали прекрасні картини пейзажів Кременця, Берестечка.

1
Палац в Перемилі на початку ХХ століття. Зображення з Національної бібліотеки Польщі
Палац в Перемилі на початку ХХ століття. Зображення з Національної бібліотеки Польщі

Михайлина та Конрад Кжижановські на пленері художників на Волині, cyfrowe.mnw.art.pl
Михайлина та Конрад Кжижановські на пленері художників на Волині, cyfrowe.mnw.art.pl

1
Конрад та Михайлина Кжижановські з родиною біля палацу в Перемилі. Зображення з Національної бібліотеки Польщі
Конрад та Михайлина Кжижановські з родиною біля палацу в Перемилі. Зображення з Національної бібліотеки Польщі

Палац було знищено в роки Першої світової війни. В 1917 р. Конрад та Михайлина їдуть до Києва, де Конрад рік викладає в Польській образотворчій школі. В 1918 році Кжижановські повертаються до Варшави, де створюють приватну художню майстерню. Михайлина, ще живучи на Волині часто організовувала пленери для художників, продовжила цим займатись і після війни в Варшаві.

25 травня 1922 року Конрад помирає в Варшаві в розквіті сил. Перша виставка робіт Кжижановського відбулась в 1925 році. Критики високо оцінили картини Конрада. Тематика робіт охоплювала Волинь, Люблінщину, Поділля, Мазовію, Балтику. Пізніше виставка успішно подорожувала по світу.

В роки Другої світової війни Михайлина попадає до нациського концтабору в Освенцимі. Художниці вдалось повернутись живою, але в 1950 році Михайлину арештували, і до 1956 року вона була політичним в’язнем. Після арешту роботи її та чоловіка були конфісковані та передані у власність Національного музею в Варшаві.

До смерті Михайлина працювала в своїй майстерні, в якій знаходився дорогий пам’яті столик з Перемиля, гуцульські килими, родинні фотографії, багата бібліотека початку ХІХ століття. В її кабінеті завжди було багато гостей із творчого середовища Варшави, які згадують, як Михайлина їх частувала хлібом з маслом та сиром.

Михайлина померла 16 липня 1962 року в Варшаві.

За матеріалами інтернет-видання Хроніки Любарта «(Не)відомі волиняни: художники Кжижановські».

Коментарі
13 Червня 2017, 02:07
Шкода що Панська гора втратила свою велич....занепадає культура..через масову вирубку дерев гора стає "лисою"...
29 Вересня 2017, 14:59
Ви. маєте можливість внести свій вклад в озеленення паркової зони.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024