Сезон картоплі: волиняни задоволені врожаєм, але не ціною

16 Вересня 2020, 15:45
981

На Волині у розпалі сезон копання картоплі. Уже вибрали понад 50% картоплі нового врожаю. 

Про це розповів начальник відділу рослинництва управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Книш, пише Суспільне

Аграрії та селяни кажуть: цьогорічним врожаєм задоволені, а от ціною – ні. Кілограм картоплі на гуртовому ринку вартує 5 гривень. Минулого року восени ціна на картоплю була вдвічі дорожча.

Майже усю волинську картоплю вирощують особисті селянські господарства

В області щорічно вирощують більше мільйона тонн цієї культури. Житель села Мирків Горохівського району Анатолій Юхимчук посадив 0,20 га. Раніше, каже господар, під цю культуру виділяв більші площі. Зараз картоплю сім’я вирощує тільки для власних потреб. З його слів, продавати стало не вигідно.

«Обробити насіння від шкідників, підживити площі, обприскати від жуків – все це дуже затратно. А ціна за картоплю 5 гривень була ще 10 років тому. За цей час зросли ціни на комунальні послуги, хліб, пальне», – каже чоловік.

Дехто із селян, хто посадив та зібрав картоплі багато і не має де зберігати, набирають у сітки і продають культуру одразу з поля. У центрі села стоїть вантажний автомобіль із цьогорічним врожаєм.

Ігор Гуменюк вже 20 років поспіль із Харкова приїздить на Горохівщину гуртом купувати картоплю у селян. Чоловік розповів, що займається підприємницькою діяльність. Картоплю на Волині купує по 5 гривень за кілограм. За один день підприємець купив у волинян 20 тонн картоплі. У Харкові каже, продаватиме по 7-8 гривень.

Чоловік розповідає, що міг би купувати картоплю в населення і дорожче, але на сході України багато конкурентів.

«Харківський ринок заполонила картопля, яку привозять із Білорусії. На вигляд вона гарна, але у ній багато хімії», - каже Ігор Гуменюк.

99 % картоплі на Волині вирощують особисті селянські господарства, - розповів начальник відділу рослинництва управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Книш. З його слів, цього року картоплею засадили 80 тисяч га. Це на 5 тисяч га більше ніж торік.

Олександр Книш розповідає, що цінову політику диктує ринок, вона залежить від дефіциту чи надлишку продукції. На Волині середня врожайність картоплі цього року – близько 150 центнерів з га.

Читайте також: Вітаміни з доставкою: як волинські фермери збували органічні овочі в карантин


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024